Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Erupcija vulkana Etna, aerodrom u Kataniji privremeno zatvoren

Stubovi pepela dostigli su visinu od četiri i po kilometra, saopštio je juče Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) na mreži X

Aerodrom u Kataniji, na Siciliji, objavio je da se privremeno zatvara danas zbog erupcije vulkana Etna, najvićeg aktivnog vulkana u Evropi, i pepela koji se nalazi u vazdušnom prostoru.

“Pista je neupotrebljiva zbog velike padavine vulkanskog pepela. Kao posljedica toga dolasci i odlasci su suspendovani”, saopštila je kompanija koja upravlja tim italijanskim aerodromom.

Ocjenjuje se da će se letovi ponovo nastaviti oko 15.00 po lokalnom vremenu.
Posljednjih dana iz centralnog kratera vulkana Etna, visokog 3.324 metra, izbacuje se lava i izlaze oblaci pepela koji utiču na aerodrom u Kataniji, koja se nalazi ispod.

Stubovi pepela dostigli su visinu od četiri i po kilometra, saopštio je juče Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) na mreži X.

Slike objavljene danas preko društvenih mreža pokazuju ulice u centru Katanije prekrivene debelim slojem crnog pepela, što je usporilo saobraćaj.

Italijanske vlasti izdale su crveno upozorenje za još jedan vulkan, Stromboli koji se nalazi na istoimenom ostrvu u Tirenskom moru u okviru takozvanih Liparskih ostrva, sjeverno od Sicilije. Erupcija tog vulkana izazvala je velike oblake pepepla.

Taj vulkan čiji vrh se nalazi na 920 metara jedan je od rijetkih na svijetu koji ima gotovo stalnu aktivnosst.

Milioni putnika svake godine prođu međunarodnim aerodromu Katanije, koji opslužuje istočni dio Sicilije, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija u Italiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve