Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Erupcija najvišeg vulkana u Indoneziji, evakuisano 2.000 ljudi

Vulkan je izbacio pepeo u visinu od oko 1,5 kilometara dok su zapaljeni gas i lava tekli niz padine Semerua ka obližnjoj rijeci.

Najviši vulkan u Indoneziji Semeru, koji se nalazi na najgušće naseljenom ostrvu te države, na oko 400 kilometara od Džakarte, eruptirao je u nedjelju, 4. decembra, izbacivši stub pepela i dima i reku užarene lave, prenijela je agencija AP.

Agencija Rojters je prenijela da je erupcija je primorala gotovo 2.000 ljudi na evakuaciju dok su vlasti izdale upozorenje najvišeg stepena.

Monsunske kiše su erodirale i srušile kupolu vulkana na vrhu planine Semeru visoke 3.676 metara, što je izazvalo erupciju, saopštila je Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama.

Vulkan se nalazi na istoku indonežanskog ostrva Java.

Pepeo iz vulkana prekrio je nekoliko obližnjih sela. Nema informacija o eventualnim žrtvama.

Vulkan je izbacio pepeo u visinu od oko 1,5 kilometara dok su zapaljeni gas i lava tekli niz padine Semerua ka obližnjoj rijeci.

Vlasti su pozvale stanovnike da se evakuišu na minimalnu razdaljinu od pet kilometara od kratera i da se drže dalje od toka reke Besuk Kobokan koja je udaljena na oko 13 kilometara od vulkana.

Više stotina ljudi, uglavnom žena, djece i starih, evakuisano je u privremena skloništa i druga bezbjedna područja, saošteno je iz agencije za upravljanje katastrofama u Lumajangu.

Posljednja velika erupcija Semerua desila se u decembru prošle godine. Tada je stradao 51 stanovnik sela koje je zatrpalo blato.

Više stotina je zadobilo povrede od opekotina, a evakuisano je više od 10.000 ljudi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve