Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas je izjavio kako će u Evropu poslati 3,6 miliona sirijskih izbjeglica koji se nalaze u Turskoj ako evropske zemlje proglase tursku vojnu intervenciju u Siriji okupacijom, prenosi Reuters.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS)

“Otvorićemo vrata i poslati vam 3,6 miliona izbjeglica”, rekao je Erdogan u govoru zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AK stranka).

Naljutila ga izjava Evropske unije

Čelnika Turske naljutila je izjava Evropske unije u kojoj je pozvala tu zemlju “da prekine jednostrane vojne akcije”, rekavši kako plan Ankare za “sigurnu zonu” neće “zadovoljiti međunarodne kriterijume za povratak izbjeglica kako je to utvrdio UNHCR”.

“Neprihvatljiv je bilo kakav pokušaj demografske promjene. EU neće pružiti pomoć ili dati podršku u područjima gdje se zanemaruju prava lokalnog stanovništva “, dodaje se u izjavi.

“Ubijeno 109 terorista”

EU se ovom izjavom pridružila drugim zemljama i organizacijama u osudi turskog vojnog napada u Siriji koji je započeo u srijedu i u kojem je do sada stradalo najmanje osam civila, uključujući dvoje djece, piše The Independent.

Erdogan tvrdi kako ovom vojnom operacijom brani teritorijalni integritet Sirije suprotstavljajući se kurdskoj kontroli na sjeveroistoku zemlje.

U govoru pred zastupnicima dodao je kako je do sada “ubijeno 109 terorista”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve