Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji se nalazi u poseti Mađarskoj, zaprijetio je da će sirijskim izbjeglicama u Turskoj “otvoriti vrata” ka zapadu Evrope.

Erdogan i Orban (Foto: Reuters/Bernadett Szabo)

“Mi ćemo sa ili bez podrške nastaviti da prihvatamo goste, do neke određene tačke. Ako utvrdimo da to ne funkcioniše, nećemo imati drugi izbor nego da ‘otvorimo vrata’ ka zapadu Evrope”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s madjarskim premijerom Viktorom Orbanom.

U Turskoj su četiri miliona izbjeglica, od kojih 3,6 miliona iz Sirije.

“Moguće je da će dio njih da ode (dalje) u Evropu”, dodao je turski predsjednik.

Turska je glavna tranzitna zemlja za migrante i izbjeglice koje žele ka zapadu Evrope, ali je taj priliv usporen sporazumom Evropske unije i Turska iz 2016. godine.

Nezadovoljan sprovođenjem tog sporazuma, Erdogan nedeljama prijeti “otvaranjem vrata migrantima”, ali je predložio i da se oni nasele na sjeveru Sirije, odakle turske trupe potiskuju Kurde.

Turska treba da “zonu bezbjednosti” uspostavi na velikom području sjeveroistoka Sirije, pod njenom kontrolom poslije svoje ofanzive protiv kurdskih snaga.

Turske vlasti navele su ranije da bi u tu zonu trebalo da bude prebačeno 3,6 miliona izbjeglica koje su prebjegle u Tursku od 2011. godine kada je izbio rat u Siriji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve