Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Erdogan: Turska zabrinuta zbog antiislamske retorike u Evropi

''Zabrinuti smo zbog sve veće antiislamske retorike i djela u Evropi, posebno u skandinavskim zemljama'', rekao je on tokom televizijskog gostovanja u Ankari, osvrnuvši se na nedavno paljenje primjeraka Kurana u Švedskoj, Danskoj i Holandiji

Turska je zabrinuta zbog rastuće antiislamske retorike u Evropi, posebno u skandinavskim zemljama, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“Zabrinuti smo zbog sve veće antiislamske retorike i djela u Evropi, posebno u skandinavskim zemljama”, rekao je on tokom televizijskog gostovanja u Ankari, osvrnuvši se na nedavno paljenje primjeraka Kurana u Švedskoj, Danskoj i Holandiji.

Turska očekuje “iskrene korake od Švedske u borbi protiv islamofobije”, dodao je.

“Očekujemo da Švedska i Finska u potpunosti ispoštuju svoje obaveze u trilateralnom memorandumu”, poručio je Erdogan, misleći na sporazum potpisan u junu prošle godine između Turske i dvije nordijske države o njihovom ulasku u NATO.

Nazivajući memorandum o razumijevanju “mapom puta”, kazao je kako je neophodno da zemlje ispune svoja obećanja, posebno u borbi protiv terorizma.

‘Sigurno utočište za terorističke organizacije’

Turski predsjednik tvrdi da izvinjenje iz Švedske “neće riješiti probleme”, dodajući da je ta država postala “sigurno utočište za terorističke organizacije”.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, Erdogan je rekao: “Ne mogu reći da bi slanje tenkova u Ukrajinu moglo biti element rješenja. Sve je ovo rizično.”

Nastaviće razgovore s čelnicima Rusije i Ukrajine kako bi se pronašao način da se osigura trajni mir.

Što se tiče tenzija s Grčkom, rekao je da Turska “neće samo stajati po strani dok Grčka preduzima akcije koje ugrožavaju njenu sigurnost” te je obećao da će Ankara “reagocati i pravno, i na terenu”.

“Nedavni stav Grčke prema Turskoj protivan je duhu dobrosusjedskih odnosa i NATO saveza”, kazao je Erdogan i ponovio da Atina naoružava ostrva u istočnom Mediteranu kršeći međunarodno pravo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve