Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Erdogan: Napredak u dijalogu jedini način za dugoročni mir

On je razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dešavanjima na sjeveru Kosova

Napredak u dijalogu između Kosova i Srbije jedini je put za dugoročni mir i stabilnost u regionu, poručio je predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan.

On je razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dešavanjima na sjeveru Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, Erdogan je naglasio da je Turska spremna da doprinese procesu dijaloga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Turska se pridružila reakcijama zemalja Zapada koje su pozvale na povratak Briselskom dijalogu i smirivanje situacije u opštinama na sjeveru Kosova, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kurti je za nasilje na sjeveru okrivio, kako je rekao, “fašističke bande” koje predvodi Vlada Srbije.

Nasilje su osudili NATO i međunarodna zajednica, dok su Sjedinjene Države zatražile od Vlade u Prištini da preduzme korake za smanjenje tenzija na sjeveru zemlje.

Protesti u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, opštinama naseljenim većinom Srbima, počeli su 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada u znak protesta protiv ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgrade ovih opština.

Izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova održani su 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika opštine iz redova Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba, u novembru 2022. godine zbog odluke Vlade u Prištini da sprovede proces preregistracije sa srpskih tablica na kosovske.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne priznaje novoizabrane gradonačelnike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve