Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Erdogan: Cijena nuklearnog rata bila bi katastrofalna

Ističući kako nema poređenja u važnosti Turske i Grčke u NATO-u, kazao je da američka administracija ne može naći saveznika kakav je Turska, prenosi Anadolija

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je SAD zbog stava usljed tenzija između Turske i Grčke, navodeći kako se Washington ne ponaša jednako kada je riječ o NATO saveznicima.

Ističući kako nema poređenja u važnosti Turske i Grčke u NATO-u, kazao je da američka administracija ne može naći saveznika kakav je Turska, prenosi Anadolija.

“Naša očekivanja od Amerike su da ne upliće Grčku u pogrešne kalkulacije i ne dozvoli manipulaciju međunarodnim javnim mišljenjem“, rekao je Erdogan.

‘Zaštitićemo kiparske Turke’

Kritikovao je i nedavnu odluku SAD-a o ukidanju embarga na oružje Kipru te dodao kako je ukidanje embarga neobjašnjivo u smislu sadržaja i vremena.

Navodeći kako nedavni potez SAD-a “neće proći neodgovoreno”, Erdogan je obećao da će preduzeti sve korake u cilju zaštite kiparskih Turaka.

Osvrnuvši se na rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, kazao je kako će u četvrtak razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodao je kako predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski očekuje podršku u vezi s četiri regije u kojima su održani “referendumi” o pripajanju Rusiji.

Erdogan namjerava detaljno razgovarati s Putinom o tome.

‘Da nisu održali referendum…’

”Da barem nisu održali referendum, nego da smo radije ovaj problem mogli riješiti diplomatijom“, kazao je turski predsjednik.

Upitan o mogućem nuklearnom ratu između Rusije i Ukrajine, rekao je kako bi takav rat bio ”katastrofalan“.

“Cijena nuklearnog rata bi bila katastrofalna. Ne samo da se ne treba govoriti, nego niko ne bi trebao ni misliti o tome. Najispravniji korak bi bio ovo pitanje riješiti diplomatskim putem“, kazao je Erdogan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve