Meksički narko bos Hoakin “El Čapo” Guzman osuđen je na doživotni zatvor u američkom zatvoru, odlučio je danas savezni sud u Bostonu.

Meksički narko bos Hoakin “El Čapo” Guzman prilikom hapšenja/Ronaldo Schemidt/AFP/Getty Images

Presuda je donijeta pet mjeseci nakon što je Guzman proglašen krivim za planiranje ubistava i trgovinu drogom, prenosi AP.

Tužioci su tada zatražili da on bude osuđen na doživotnu kaznu.

Guzman, 62, osuđen je 12. februara kao vođa Sinaloa kartela zbog krijumčarenja tona kokaina, heroina i drugih droga u SAD.

Advokati tog najmoćnijeg krijumčara narkotika od kraja vladavine Kolumbica Pabla Eskobara 1993. godine, najavili su žalbu na presudu.

Guzman se prije izricanja presude sudiji žalio da mu je uskraćeno pravično suđenje i da su loši uslovi u zatvoru.

„Kad sam izručen u SAD, očekivao sam da ću imati pravično suđenje, ali se dogodilo suprotno“, rekao je „El Čapo“, pominjući da pravosuđe nije istražilo navodno nepoštovanje dužnosti jednog porotnika.

U pojedinim krugovima smatra se da je „El Čapo“ premašio uticaj koji je imao kolumbijski narko-bos Pablo Eskobar, i da je dostigao uticaj koji je prije Drugog svjetskog rata imao američki gangster Al Kapone.

Datum rođenja Guzmana nije poznat, jer se pominju dva: 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak „El Čapo“ (na španskom: nizak) dobio je jer je visok 168 centimetara.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve