Broj pokušaja hakerskih upada na institucije ekvadorske vlade udvostručio se i dostigao 40 miliona, od kako je ta zemlja ukinula azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji je nakon toga uhapšen.

Foto: Getty/An0nymous

Zamjenik ministra za telekomunikacije Ekvadora Patricio Real izjavio je novinarima da su, od kako je Asanž uhapšen u četvrtak, svakodnevno na udaru 40 miliona pokušaja hakerskih upada bili, između ostalih, sajtovi predsjedništva Ekvadora, Centralne banke i Ministarstva spoljnih poslova.

Real je naveo da će biti teško identifikovati hakere.

On nije okrivio nijednu grupu za pokušaje hakerskih upada, ali je ukazao da su “Anonimusi”, grupa koja je vršila upade u vladine institucije u SAD i Britaniji, uputila prijetnje, prenio je Rojters.

“Tokom popodneva 11. aprila, popeli smo se sa 51. na 31. mjesto na svijetu što se tiče obima sajber napada”, kazao je Real.

On je rekao da pokušaji hakovanja nisu doveli do krađe bilo kakvih vladinih podataka, ali da je zaposlenima i građanima bio otežan pristup svojim nalozima na sajtovima.

Stiže pomoć iz Izraela

Dodao je i da će ta južnoamerička zemlja iz Izraela dobiti pomoć u oblasti kibernetičke bezbjednosti. Sud u Ekvadoru odredio je u subotu pritvor Oli Biniju, Asanžovom saradniku, zbog sumnje da je učestvovao u hakovanju vladinog kompjuterskog sistema, saopšteno je iz kabineta tužioca Ekvadora.

Bini, državljanin Švedske koji živi u Ekvadoru pet godina, priveden je 11. aprila na aerodromu u Kvitu dok se ukrcavao u avion na letu za Japan.

Do hapšenja je došlo nakon što je ministarka unutrašnjih poslova Maria Romo rekla da su tri strana državljanina prosljeđivala određene informacije u vezi sa ovom državom.

Ona je rekla i da su druga dvojica identifikovani kao ruski državljani koji žive u Ekvadoru, ali oni još nijesu uhapšeni.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments