Brzi testovi na kovid 19 koji pokazuju rezultate već nakon 15 ili 30 minuta uskoro će se naći na tržištu, čime će potencijalno biti spaseno na hiljade života i čime će se usporiti pandemija, kako u bogatim, tako i u siromašnim zemljama.

I dok traje trka za stvaranjem djelotvorne vakcine i efikasnih lijekova za borbu protiv virusa, brzi testovi na antitijela koje su razvile dvije farmaceutske kompanije biće dostavljeni srednjim i slabo razvojenim zemljama po cijeni od pet dolara po testu ili čak manje, prenosi Jutarnji list.

Jedan test, koji izgleda poput testa za trudnoću i koji pokazuje dvije plave linije ako je pozitivan, dobio je hitno odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije, dok će drugi odobrenje dobiti uskoro, prenose mediji.

Jednostavni i brzi, ali vrlo kvalitetni testovi omogućiće masovno testiranje zdravstvenih radnika, koji u siromašnijim zemljama umiru u mnogo većem broju.

U zamjenu za količinsku garanciju Fondacije Gejts, kompanije srednje i niže razvijenim zemljama osiguravaju 20 odsto svoje proizvodnje, dok je 80 odsto rezervisano za ostale. Njemačka je već rezervisala 20 miliona testova, a slijede je Francuska i Švajcarska.

I vlada Velike Britanije nastoji da nabavi ove testove, mada razvijaju i svoje, kod kojih na rezultate treba čekati oko 90 minuta.
Zemlje koje to sebi mogu da priušte sada će moći da testiraju veliki broj ljudi. Iako testovi neće detektovati sve zaražene, oni bi mogli da pomognu da inficirani budu otkriveni čak i prije pojave simptoma i da budu poslati u karantin.

Katarina Boem, izvršna direktorka neprofitne organizacije Find, koja je ključni igrač u pomenutoj inicijativi, kaže kako su tržištu ponudili veliku količinu testova odjednom kako se ne bi dogodilo da siromašnije zemlje izgube trku za nabavkom testova, kao što je bio slučaj s PCR testovima.

“Pritisak i tražnja su vrlo veliki. Zbog toga nam je potrebna ova garancija količine. Morali smo da osiguramo količinu za zemlje s niskim i srednjim prihodima, prije nego što sve ostale zemlje pokupuju testove i siromašno stanovništvo ponovo ostane kratkih rukava”, rekla je Katarina Boem.

Kompanije tvrde da su testovi 97 odsto pouzdani, ali samo u optimalnim uslovima. U realnim uslovima, njihova je pouzdanost između 80 i 90 odsto, što je dovoljno da se detektuje većina infekcija.

U zemljama s niskim i srednjim prihodima obavlja se relativno malo testova. Dok se u Sjevernoj Americi napravi 395, a u Evropi 243 testa na 100.000 stanovnika, u Africi se obavi tek 16 testova na 100.000 stanovnika.

Brzi testovi na antitijela dostupni su i na internetu, ali ti testovi trebalo bi da imaju specifikacije propisane od Svjetske zdravstvene organizacije, što neki nemaju. Španija je, tako, u martu morala da vrati veliki broj tih testova nabavljenih od nelicencirane kompanije iz Kine, jer se ustanovilo da imaju grešku.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve