Četvrtak, 8 Juna, 2023
Rubrika:

Ekološki aktivisti pokušali da se zalijepe za Munkovu sliku Krik

Gotovo 100 velikih muzeja širom svijeta u zajedničkom saopštenju navelo je da aktivisti koji ciljaju umjetničke radove, ozbiljno potcenjuju štetu koju mogu da izazovu

Ekološki aktivisti bezuspješno su pokušali da u Nacionalnom muzeju u Oslu zalijepe ruke na sliku “Krik”, remek-djelo norveškog slikara Evdarda Munka, kako bi osudili naftnu industriju u Norveškoj.

Čuvari Muzeja intervenisali su na vrjieme, a slika sa zaštitnim staklom nije oštećena, navela je policija.

„Vrištim kada ljudi umiru!“, izjavio je jedan od dvojice uhapšenih tokom akcije, prenijeli su norveški mediji.

„Vrištim kada političari ignorišu nauku“, uzviknuo je drugi.

Taj slučaj je posljednja u nizu akcija ekoloških aktivista u nekoliko velikih muzeja širom svijeta, kojima osuđuju nedovoljno brige za rješavanje uzroka klimatskih promjena.

Današnju akciju su izveli pripadnici grupe „Stop eksploataciji nafte“, dok je norveško Ministarstvo kulture taj slučaj ocijenilo neprihvatljivim.

Norveška je najveći proizvođač nafte u Zapadnoj Evropi i suočava se sa sve većim kritikama zbog toga.

Munkovo djelo iz 1893. godine postalo je tokom godina simbol anksioznosti modernog čovjeka i univerzalnog bola. Slika predstavlja sablasnu siluetu osobe blijedog lica koja ispušta krik sa rukama na ušima ispod crvenog uskovitlanog neba u pozadini.

Gotovo 100 velikih muzeja širom svijeta u zajedničkom saopštenju navelo je da aktivisti koji ciljaju umjetničke radove, ozbiljno potcenjuju štetu koju mogu da izazovu.

Ekološki aktivisti su nedavno u muzeju u Londonu prosuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iz kojeg su slavni „Suncokreti“ holandskog umetnika Vinsenta Van Goga.

Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike „Stogovi sena“ francuskog umetnika Kloda Monea.

U muzeju u Hagu aktivisti su gađali sliku „Devojka sa bisernom mindjušom“, holandskog baroknog slika Johanesa Vermera.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve