Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

EK traži da se Mađarskoj obustavi novac za privredu i infrastrukturu

Da bi preporuka stupila na snagu treba da je odobri kvalifikovana zemalja članica Unije, što znači 55 odsto od 27 zemalja članica Unije koje predstavljaju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva EU

Evropska komisija predložila je u nedjelju da se suspenduje izdavanje sredstava Mađarskoj u vrijednosti od oko 7,5 milijardi eura zbog zabrinutosti oko demokratskog nazadovanja i mogućeg lošeg upravljanja EU sredstvima.

Evropski komesar za budžet Džones Han rekao je 18. septembra da uprkos mjerama koje je Mađarska predložila za ispravku nedostataka Evropska komisija preporučuje suspenziju dijela preuzetih obaveza za tri operativna programa u okviru kohezione politike, u procjenjenom iznosu od 7,5 milijardi eura.

Koheziona sredstva, jedan od najvećih djelova budžeta EU pomažu zemljama da unaprijede svoje privrede i infrastrukturu do EU standarda.

On je rekao da Mađarska do 19. novembra treba da odgovori i ispravi zamjerke koje je navela Unija.

Da bi preporuka stupila na snagu treba da je odobri kvalifikovana zemalja članica Unije, što znači 55 odsto od 27 zemalja članica Unije koje predstavljaju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva EU.

Evropska komisija gotovo deceniju optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana da rasformira demokratske institucije, preuzima kontrolu nad medijima i krši manjinska prava. Orban koji je na vlasti od 2010. odbacuje te optužbe.

U obraćanju poslije sastanka EU komesara u Briselu, koji su jednoglasno odobrili ovaj predlog, Han je pozdravio predlog Mađarske za ispravku problema navodeći da njeni predlozi “idu u dobrom pravcu”.

Mađarski mediji su javili da se Orban sprema da objavi nove zakone već u ponedeljak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Horvat
18.09.2022-23:05 23:05

Taj fasista je od Eu dosad isisao samo fonacija 123.4 mil eura,vucic10.96. Aruski spijuni.Hungsre izbaciti iz Eu A srbija kso ruski sayelit ,ne pada joj Eu naoamet,ako moze lazima fa idisa jos koju milijsrdu