Evropska komisija (EK) potvrdila je rano jutros da je predsjednik Evropskog istraživačkog savjeta Mauro Ferari podnio ostavku, pošto je izrazio „izuzetno razočaranje evropskim odgovorom“ na pandemiju korona virusa.

Foto: Reuters

Ferari se požalio na institucionalne i političke prepreke na koje je naišao pokušavajući da utvrdi naučni program borbe protiv virusa, javlja AP.

Vidio sam dovoljno i u upravljanju naukom i u političkim operacijama Evropske unije. Izgubio sam vjeru u taj sistem, naveo je Ferari. Brisel je izložen kritikama zbog nedovoljno snažnog koordiniranog odgovora na krizu, mada je rješavanje problema vezanih za zdravlje i dalje u prvom redu odgovornost članica EU.

Evropska komisija (EK) danas bi trebalo da raspravlja o usvajanju plana za koordinirano i postepeno ukidanje vanrednih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Portaprol EK je na video konferenciji za novinare u utorak najavio da će EK na redovnom nedjeljnom sastanku u srijedu raspravljati i usvojiti plan za koordinirano ukidanje vanrednih mjera i postepeno vraćanje u normalno stanje.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments