Nedjelja, 5 Februara, 2023
Rubrika:

Egipat ućutkao ekološke ektiviste

Nedavni izveštaj HRV-a otkrio je da su ove i druge osjetljive teme, poput onih u koje su umiješani korporativni interesi (turizam, agrobiznis i nekretnine), vojni poslovi (fabrike cementa i rudnici kamenoloma) postale ''zabranjene zone'' za akademike i ekološke organizacije. Takođe je zabranjeno govoriti i o industrijskom zagađenju, koje doprinosi hiljadama prijevremenih smrti svake godine u Kairu, jednom od najzagađenijih gradova na svijetu

Poslije nekoliko građanskih akcija tokom ove i prošle godine, uslijedila su hapšenja i prisiljavanje na izgnanstvo ili klasično ućutkivanje kroz niz birokratskih ograničenja koja onemogućavaju istraživanje.

Egipatski režim pobijedio je nezavisne ekologe u zemlji uoči održavanja ovogodišnjih pregovora Ujedinjenih nacija o klimi, kao dio šire strategije za suzbijanje ljudskih prava koja takođe prijeti da poremeti značajne globalne klimatske akcije, saopštio je juče u intervjuu za Gardijan direktor za životnu sredinu u organizaciji “Human Rights Watch” (HRV) Ričard Pirhaus.

On je upozorio da će ukoliko se ne uspije spriječiti egipatski i drugi autoritarni režimi u ovakvom naumu, značajno devalvirati ambiciozne klimatske politike potrebne za prelazak sa fosilnih goriva i smanjenje globalnog zagrijavanja.

„Biće fundamentalna greška ako diplomate odu na COP 27 misleći da treba da sprovode tzv. “meku strategiju borbe” kako bi postigli napredak u pregovorima o klimi. Tako nećemo dobiti hitnu klimatsku akciju. Potrebno nam je još pritiska iz civilnog društva, to nam jasno pokazuje situacija u Egiptu”, kazao je Pirhaus.

Dodao je da su “potrebni ljudi na ulicama”, nezavisni ekolozi i aktivisti za ljudska prava, ali i nezavisni sudovi da bi se došlo do promjena.

COP 27 se održava u novembru u Šarm El Šeiku, ljetovalištu između pustinje Sinajskog poluostrva i Crvenog mora.

“To je mjesto gde se mogu naći neki od najhitnijih klimatskih i ekoloških problema u Egiptu porast nivoa mora, nedostatak vode i prekomjerna urbanizacija, ali je malo vjerovatno da će delegati čuti od egipatskih naučnika, advokata ili novinara o ovim temama”, upozorava Pirhaus.

Nedavni izveštaj HRV-a otkrio je da su ove i druge osjetljive teme, poput onih u koje su umiješani korporativni interesi (turizam, agrobiznis i nekretnine), vojni poslovi (fabrike cementa i rudnici kamenoloma) postale „zabranjene zone“ za akademike i ekološke organizacije. Takođe je zabranjeno govoriti i o industrijskom zagađenju, koje doprinosi hiljadama prijevremenih smrti svake godine u Kairu, jednom od najzagađenijih gradova na svijetu.

Poslije nekoliko građanskih akcija tokom ove i prošle godine, uslijedila su hapšenja i prisiljavanje na izgnanstvo ili klasično ućutkivanje kroz niz birokratskih ograničenja koja onemogućavaju istraživanje.

Umjesto nezavisnih i kritički nastrojenih aktivista, pojavila se grupa ekologa koje rade na pitanjima koja su prihvatljiva vladi, kao što su sakupljanje smeća, reciklaža, obnovljivi izvori energije i međunarodno finansiranje klime.

„Otvoreni, nezavisni, oštri glasovi su uglavnom ućutkani, prognani ili uvučeni u rad u sigurnim, manje štetnim ekološkim prostorima koji odgovaraju prioritetima vlade. Teme koje vlada smatra osjetljivim sada su ekološke crvene zone ili zabranjena područja u Egiptu i u drugim represivnim režimima“, rekao je Pirhaus.

Za nedavni izvještaj, istraživači HRV-a razgovarali su sa 13 aktivista, akademika, naučnika i novinara, koji su anonimno zbog straha od odmazde podijelili ovakve utiske o situaciji u Egiptu. Šestoro do tada vrlo aktivnih ekologa je odbilo da bude intervjuisano, navodeći zabrinutost za bezbjednost.

Egipatska vlada odbacila je nalaze HRV-a.

“Za žaljenje je i kontraproduktivno objavljivati takav obmanjujući izvještaj u vrijeme kada bi svi napori trebalo da budu konsolidovani da se obezbijedi zajednički interes za sve”, rekao je Ahmed Abu Zeid, portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova.

Egipat nije prva zemlja koja je ograničila učešće kritičara životne sredine ili civilnog društva u pregovorima UN-a o klimi. Strahuje se da će i naredni COP 28, koji se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, biti neuspješna konferencija zbog neslavne evidencije kršenja ljudskih prava u toj zemlji. Do sada ove godine nije bilo izvještaja o tome da je nekom potencijalnom kritičaru uskraćena viza, ali egipatski ministar spoljnih poslova je rekao da će aktivisti i demonstranti biti ograničeni na poseban objekat koji je udaljen od pregovora UN- a.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve