Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da će Velika Britanija od 1. juna uspostaviti sistem „testiranja, praćenja i tragova“ u borbi sa korona virusom.

Boris Džonson (Foto: REUTERS/Henry Nicholls)

Džonson je pred poslanicima u Parlamentu rekao da vlada ostvaruje „brzi napredak“.

Najavio je da će od 1. juna biti angažovano 25.000 tragača koji će moći da prate kontakte 10.000 novozaraženih dnevno, za razliku od dosadašnjih 2.400.

Kir Starmer, lider glavne opozicione Laburističke partije, kritikovao je Džonsona i njegovu vladu zbog toga što nijesu imali efikasan sistem praćenja i traganja skoro 10 nedjelja od početka pandemije, što je, kako je rekao, bila „ogromna rupa“ u odbrani zemlje od korona virusa.

Džonson je odgovorio: „Sve više vjerujemo u to da ćemo imati sistem `testiranja, praćenja i tragova` u borbi sa korona virusom, koje će biti snazi od 1. juna.“

On je dodao da je već regrutovano 24.000 tragača.

Traženje kontakata je sistem koji se koristi za usporavanje širenja zaraznih bolesti poput korona virusa, a već se koristi u Hong Kongu, Singapuru i Njemačkoj.

Jedna metoda uključuje da zaražena osoba navede sve ljude sa kojima je imala duži i nedavni kontakt, da bi se pratili telefonom ili e-poštom.

Druga metoda koristi mobilnu aplikaciju za praćenje lokacije, koja identifikuje ljude sa kojima je pacijent bio u kontaktu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve