Veliki pobjednik parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji premijer Boris Džonson danas priprema svoj tim s namjerom da već ove nedjelje počne da uklanja prepreke za izlazak iz Evropske unije (EU) – Bregzit.

Boris Džonson (Foto: Reuters/Simon Dawson)

Vođa Torijevaca danas treba da objavi svoju rekonstruisanu vladu, vjerovatno na margini drugih radnji zato što je njegov prioritet da pokrene korake da se omogući izlazak Velike Britanije iz EU 31. januara, piše agencija Frans Pres (AFP).

On treba da razgovara i sa 109 novoizabranih konzervativnih poslanika, od ukupno 365 poslaničkih mjesta osvojenih na upravo održanim izborima, i da od njih zatraži da se bace na posao i ostvare Bregzit, za koji je glasalo 52 odsto Britanaca na referendumu u junu 2016. ali čija realizacija je od tad u zastoju.

Premijer želi prije Božića, i čak možda već ove nedjelje, da postavi pred poslanike dokument koji je usaglašen sa Briselom sredinom oktobra, a predviđa razlaz posle 47 godina.

Veća rekonstrukcija vlade bi mogla da se dogodi posle 31. januara, kada Bregzit bude osiguran, navodi AFP.

Prije nego što se okrene Bregzitu novoizabrani Donji dom Britanskog parlamenta treba prije svega da se sastane u utorak i da izabere predsjednika, a izuzev nekog iznenađenja očekuje se da će na to mjesto biti ponovo izabran Lindzi Hojl, laburista, koji je izabran mjesec dana prije prijevremenih parlamentarnih izbora.

Komentari

avatar