DW: Opet problemi sa avionom njemačke vlade

Njemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas morao je zbog kvara na avionu da se prebaci u rezervni avion za Njujork. To je još jedan u seriji problema sa flotom njemačke vlade koja je pod ingerencijom Bundesvera

Njemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas morao je zbog kvara na avionu da se prebaci u rezervni avion za Njujork. To je još jedan u seriji problema sa flotom njemačke vlade koja je pod ingerencijom Bundesvera.

Njemački ministar Haiko Mas ulazi u avion

Umjesto da koristi veliki Erbas A321, kako je bilo planirano, ministar je morao da napusti vojni dio aerodroma Berlin-Tegel odakle je trebalo da krene na četvorodnevno putovanje po Sjedinjenim Državama i Kanadi, i prebaci se u drugi, manji avion.

Iako je A321 već bio stigao iz baze vladinih aviona koja se nalazi u Kelnu, tehničari su otkrili kvar na mlaznjaku – jednom od najnovijih aviona vladine flote. Zato su ga preventivno parkirali i zabranili let.

Prema informacijama „Špigla“, tehničari Bundesvera u Berlinu su na A321 otkrili pokvaren dihtung na krilu kroz koji je curio kerozin. Na vladinom terminalu na aerodromu vojni avio-tehničari su pod lijevim krilom A321 postavili pokretnu skelu, a krugovi ratnog vazduhoplovstva Njemačke rekli su da bi ta nova letjelica u večernjim satima mogla da se vrati u bazu na aerodrom Keln-Bon i da će je narednih dana koristiti za druge vladine letove.

Zajedno sa delegacijom od oko 40 ljudi, Haiko Mas (SPD) se prebacio u manju, rezervnu letjelicu – Erbas A319 koja je brzo stigla iz Kelna, tako da kašnjenja nije bilo.

Prava serija nezgoda

To je četvrti put za pola godine da taj ministar ima problema s poslovnim putovanjima u inostranstvo. Sredinom maja Haiko Mas je zbog problema sa avionom u svoju prvu posjetu Bugarskoj kao ministar spoljnih poslova stigao sa kašnjenjem od oko 70 minuta.

Krajem februara, na kraju posjete Maliju, Mas je u prijestonici Bamako morao da čeka 20 sati na drugi avion, pošto je sa letjelicom sa kojom je stigao bilo problema.

Početkom aprila, prilikom slijetanja u Njujork, na avionu je pukla guma: Morao je da čeka više od sat vremena u avionu A340 i tako propusti početak neformalnog sastanka Savjeta bezbjednosti UN.

Mediji ističu da je prije te serija nezgoda, gotovo godinu dana letio oko 300.000 kilometara bez ikakvih problema.

Međutim, krajem maja, i predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer morao je da se prebaci u privatni avion zbog toga što je u pilotskoj kabini puklo jedno staklo.

Prije toga, problema sa avionima imali su i drugi ministri, kao i kancelarka Angela Merkel, koja novembra 2018. zbog kvara na letjelici nije na vrijeme stigla na sastanak G-20 u Buenos Ajresu. Njemačka vlada je u međuvremenu naručila tri nova aviona za duge relacije.

 

Komentari

avatar