Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

DW: Njemačka industrija veoma nezadovoljna Angelom Merkel

Politika i ekonomija zajednički snose odgovornost. I jedni i drugi moraju da se pobrinu da načelo socijalne tržišne privrede opstane u Njemačkoj. Isto tako, tvrdi kancelarka, njena vlada „uočava izazove“

Angela Merkel obično nema razloga da se plaši sastanaka Udruženje njemačke industrije. Ali ove godine je „puklo“: čule su se oštre riječi protiv kancelarke, ali ni kancelarka nije ostala dužna industrijalcima…

Iako je Angela Merkel demonstrativno došla u crvenom blejzeru i crnim pantalonama – a to su boje stranaka vladajuće koalicije (CDU-crno, SPD-crveno) – na redovnom sastanku Udruženja njemačke industrije (BDI) uopšte nijesu željeli da slušaju nekakave priče o mogućem padu vlade i prijevremenim izborima.

„Zahtijevamo da koalicioni partneri dosljedno i do kraja preuzmu odgovornost za vladanje“, izjavio je predsjednik Udruženja Diter Kempf.

A da li bi bili zadovoljni da kancelarka i njeni ministri samo ostanu u svojim foteljama? Ni najmanje. Dosadašnja politika škodi interesima njemačkih preduzeća. „Sve je više faktora rizika kada je riječ ekonomskoj situaciji“. Jer „od velike koalicije očekujemo i odgovore na velika pitanja našeg vremena: kako želimo da živimo? Od čega? I kako da stvorimo blagostanje za budućnost?“

Ali ni na jedno od tih pitanja nema jasnog odgovora iz vlade u Berlinu. Umjesto toga, uočava se tek „malodušno prekopavanje po nebitnim područjima politike“. I ne samo industrija, uvjeren je Kempf, razočarani su i građani: „Koalicija je prokockala najveći dio povjerenja.

„Bolje vam je da ćutite!”

Tu kancelarka nije ostala dužna: njihovo povjerenje u vladu je isto tako važno kao i povjerenje koje bi vlada trebalo da ima u industriju. A o tome bolje da ćute: „Mogla bih sada da pričam o tome koliko sam samo vremena potrošila da se suočim sa gubitkom povjerenja u njemačku automobilsku industriju“, izjavila je Angela Merkel nakon što je shvatila da su se Dani industrije pretvorili u Dane otvorenih riječi.

Diter Kempf (BDI): Nije samo industrija razočarana vladom, razočarani su i građani

Politika i ekonomija zajednički snose odgovornost. I jedni i drugi moraju da se pobrinu da načelo socijalne tržišne privrede opstane u Njemačkoj. Isto tako, tvrdi kancelarka, njena vlada „uočava izazove“. Angela Merkel zato nabraja šta se sve uradilo i to na raznim područjima – od poboljšanja internet-mreže, pa do reformi na tržištu rada. Baš na zahtjev industrije vlada će već ovih dana da prihvati zakon kojem će biti olakšan dolazak strane radne snage u sektorima koji su neophodni industriji.

A ako se industrijalci žale kako je Njemačka „prespavala“ digitalizaciju i prelazak na nove tehnološke trendove poput vještačke inteligencije, ona je sama kriva za to: dok su joj pljuštale narudžbe iz čitavog svijeta, industrija nije razmišljala šta će biti sjutra.

Angeli Merkel je tu priskočio u pomoć i ministar finansija Olaf Šolc (SPD). On se nadovezao na njene „packe“ industrijalcima: „U samoj suštini trgovca je da gunđa“, kaže ministar. Ne mogu industriji stalno da se ispunjavaju „muzičke želje“.

Gdje je Nalesova, gdje je Kurc?

A kada je riječ o već tradicionalnim zahtjevima industrije da se smanje porezi i nameti: niži porezi dovešće do višeg državnog duga i tako se neće riješiti problemi.

Ipak, i sam nastup ministra pokazao je da su političari, uprkos oštrih riječi, zapravo u defanzivi: Olaf Šolc je nastupio umjesto svoje Andree Nales jer je ona podnijela ostavku na mjesto šefice SPD-a, a nije došao ni drugi najavljeni gost: donedavni austrijski kancelar Sebastian Kurc.

Zato je došao francuski ministar finansija Bruno Lemer. On je njemačke industrijalce podsjetio da se Evropi loše piše zbog sve veće konkurencije SAD i Kine. To se mora spriječiti i jedini put jeste udružiti snage i imati zajednički cilj.

Foto: Olaf Šolc (SPD): Ne može uvijek kako hoće industrija

Za razliku od predstavnika njemačke vlade, šef njemačkih Liberala Kristijan Lindner znao je šta treba reći kako bi se dobio aplauz industrijalaca: učiniti sve da bi se ojačala ekonomska dinamika (prevedeno: spustiti poreze) i obustaviti sve što koči privredu (prevedeno: spustiti poreze).

Ipak, širok osmijeh i zadovoljstvo šefa Liberala malo se ukočio kada ga je moderatorka diskusije podsjetila da je upravo on dozvolio da propadnu pregovori o formiranju koalicije u kojoj bi učestvovala i njegova stranka pa bio onda on mogao da sprovede ono što govori.

Zeleni dolaze

A kada je riječ dobila predstavnica Zelenih Analena Berbok, industrijalci su postali još spremniji za svađu. Ako sada ona još počne sa klimom i dizelom… Tu bi među uglednom gospodom moglo da dođe do svega i svačega.

Ali Zeleni su na ovim izborima već pokazali da su stranka koja dolazi, i zato Berbokova nije nastupila kao političarka Zelenih, već kao državnica. Upozorila je na konkurenciju SAD i Kine i rekla da je jedini odgovor – Evropska unija. Tek na kraju se dotakla i klime i rekla da „možemo mi da osnivamo koliko god hoćemo radnih grupa, ali to neće ništa da donese“.

Industrija mora da pronađe interes u novim trendovima koji se ionako ne mogu zaustaviti – baš kao ni njena stranka – za koju Berbokova očigledno vjeruje da će sigurno biti u sljedećoj vladi Njemačke. A to bi i industrijalcima moralo da bude jasno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ruždija Beca Zekić
02.09.2019-12:42 12:42

Bez moje finansijske i političke potpore nema ni snažne Eu

Ruždija Beca Zekić
02.09.2019-12:48 12:48

Želim jaku i snažnu njemačku i liderom u Eu

Ruždija Beca Zekić
02.09.2019-12:54 12:54

Industrijski i politički lider mora biti Njemaka