Zatvorene granice i ograničenje vazdušnog saobraćaja doveli su do eksplozije cijena droge, što osjećaju narko-karteli kojima nedostaje i sirovina za sintetičke droge, a zbog svega toga povećava se broj pljački i rasplamsava borba za teritoriju, prenosi njemački Dojče vele.

foto Tanjug/AP

Korona virus je zaustavio i isporuke hemikalija iz Kine, onih koje služe za proizvodnju sintetičkih droga, posebno fentanila koji je zamjena za opijum.

Kineska provincija Hubei je bila jedan od velikih centara za poslove sa drogom, a kako piše portal “Insajt kraj”, taj problem je pogodio prije svega velike kartele Sinaloa i Halisko nueva generasion.

List Riodose piše da je vođa kartela Sinaloa Majo Zambada naredio da se drastično povećaju cijene sintetičkih droga, tako da pola kilograma metamfetamina poznatijeg kao kristal met, košta 567 umjesto dosadašnjih 95 eura.

Šverc droge u SAD je takođe djelimično prekinut.

“Prije pet dana smo posljednji put prenijeli nešto, i to samo tri kilograma. Imamo dogovore sa graničnom policijom i naši šverceri znaju koje prelaze moraju da koriste. Ali, sada su mnogi prelazi zatvoreni, pa je posao postao rizičniji”, rekao je za internet portal Blogdelnarko jedan švercer iz Meksika.

Pošto je ukinuto mnogo letova iznad Latinske Amerike, organi bezbjednosti mnogo lakše na radarima prepoznaju švercerske avione, pa je tako, na primjer, prije nekoliko dana u Hondurasu lociran mali avion natovaren drogom koji je morao da prinudno sleti, dolazio je iz Kolumbije, a bio je prijavljen kao ambulantno vozilo.

Proteklih nedjelja se povećao i broj pljački.

U saveznim državama Gereru i Mičoakanu ponovo su se rasplamsale borbe bandi za teritoriju, a eksperti smatraju da će sada biti više međusobnih obračuna klanova i više pljački i provala.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments