Konzervativci Sebastijana Kurca ostvarili su istorijski ubjedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Austriji. Birači su kaznili desničare, a nagradili Zelene. Da li će oni sada biti novi partner u vlasti?

foto Rojters

Hoće li Sebastijan Kurc navući dirndl? Tradicionalna ženska nošnja omiljena u Austriji i Bavarskoj obično je veselih boja pa su analitičari dirndl-koalicijom nazvali moguću saradnju Konzervativaca (tirkiznih), Zelenih i liberalne stranke Neos (pink).

Međutim velikom pobjedniku dirndl uopšte ne treba. Sa 37 odsto osvojenih glasova Kurc može da bude siguran da će biti kancelar.

Za koaliciju su mu dovoljni samo Zeleni koji su se vratili u parlament sa odličnih 14 odsto. Teoretski je ponovo moguća, mada malo vjerovatna, saradnja sa desničarskom Slobodarskom partijom Austrije koja se stropoštala sa 26 na 16 odsto za samo dvije godine. Kurc može i sa Socijaldemokratama (22 odsto).

Ovo je jedna od najubjedljivijih izbornih pobjeda u istoriji Austrije – još nikada razlika između pobjednika i drugoplasiranog nije bila 15 odsto.

Doduše, razlike između Austrijske narodne partije (ÖVP) Sebastijana Kurca i Zelenih nijesu male. Prema anketama, tek petina birača u zemlji želi tirkizno-zelenu koaliciju.

Kurc se pojavio pred članovima partije i simpatizerima oko sat vremena nakon pobjede. Bio je ozaren, ali nije govorio o mogućoj koaliciji: „Rijetko ostajem bez riječi, ali danas sam ostao. Ovakav rezultat nijesmo mogli da očekujemo“, rekao je Kurc. „Daćemo sve od sebe da radimo za našu divnu Austriju.“

Desničari kažnjeni zbog afera

Verner Kogler, šef stranke Zelenih, pomenuo je moguću saradnju sa najjačom partijom. „Najpre ćemo razgovarati sa ÖVP da bismo vidjeli da li bi pravi koalicioni pregovori uopšte imali smisla“, rekao je Kogler. „Do juče je Kurc još hvalio plave (Slobodarce), a sada ćemo vidjeti hoćemo li naći zajednički jezik.“

Zeleni su tokom kampanje jahali na temi borbe protiv klimatskih promjena koja u cijeloj Evropi dobija na značaju. Osim toga, zalagali su se za povećanje socijalnih davanja i oštro odbijali poresku reformu koju predlaže Kurc.

Slobodarska partija Austrije je pak dobila šamar od birača. „Ovaj rezultat svakako nije poruka birača da žele da vladamo“, rekao je otvoreno Harald Vilmski, generalni sekretar stranke. Dodao je da je Slobodarcima sada potrebna obnova.

Razlog velikog pada su afere u koje su bili upleteni vodeći ljudi Slobodaraca, tumače analitičari ovaj ishod. Samo nekoliko dana uoči glasanja je objavljeno da državni tužioci istražuju protiv bivšeg šefa stranke Hajnca-Kristijana Štrahea zbog navodne pronevjere 40.000 eura iz stranačke kase.

Koalicija sa Konzervativcima propala je u maju nakon što su mediji objavili video u kojem Štrahe u vili na Ibici razgovara sa ženom za koju vjeruje da je nećakinja ruskog oligarha, obećavajući joj pomoć u poslovima u Austriji ukoliko podrži njegovu stranku. Radilo se o namještaljci koja je teško pogodila rejting desničara, a Štrahe je podnio ostavku na čelu partije.

Vlada do kraja godine?

„Austriji treba njen kancelar“, stajalo je na plakatima Konzervativaca, koji su vodili kampamnju sasvim prilagođenu Sebastijanu Kurcu. Više građana sa kojima je pričao DW misli da je dobro ako Kurc ponovo preuzme mandat – žele stabilnost i kraj partijskih zađevica.

Rajner Novak, glavni urednik lista Prese, rekao je poslije izbora u debati na javnom servisu da je najvjerovatniji savez Konzervativaca i Zelenih. Novak je dodao da ti razgovori ne bi bili laki – bez obzira na raspad prethodne koalicije, Sebastijan Kurc u pitanjima poreske reforme, migracija i unutrašnje bezbjednosti ostaje bliži desničarima nego Zelenima.

Mala liberalna partija Neos takođe je ušla u parlament. Činjenicu da njeni poslanici nijesu neophodni za koalicionu matematiku je nositeljka liste Beate Majnl-Rajzinger shvatila opušteno: „Najvažnije je da smo spriječili da desničarska Slobodarska partija učestvuje u vlasti.“

Trenutna nestranačka kancelarka Brigite Birlajn (70) koja je preuzela Vladu u prelaznom periodu rekla je da se nada formiranju vlade najkasnije u decembru. „Naime, za Božić želim u penziju“, rekla je Birlajn.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve