Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Dvije i po tone uranijuma nestale u Libiji: UN strahuju za nuklearnu bezbjednost

U saopštenju se ističe da činjenica da je lokacija nuklearnog materijala nepoznata može predstavljati radiološki rizik kao i strah za nuklearnu bezbjednost

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) utvrdili su da je oko 2,5 tona prirodnog uranijuma nestalo sa jedne libijske lokacije koja više nije pod kontrolom vlade, navela je agencija u izvještaju upućenom državama članicama u koji je Rojters imao uvid.

Tokom inspekcije u utorak, inspektori IAEA utvrdili su da se “10 kontejnera u kojem se nalazilo oko 2,5 tone prirodnog uranijuma u obliku UOK (koncentrata uranijumske rude), za koje je Libija prethodno prijavila da su uskladištene na lokaciji, više ne nalaze na toj lokaciji”, naveo je šef IAEA Rafael Grosi u saopštenju sa oznakom povjerljivosti.

U saopštenju se ističe da činjenica da je lokacija nuklearnog materijala nepoznata može predstavljati radiološki rizik kao i strah za nuklearnu bezbjednost.

“IAEA će sprovesti dalje aktivnosti kako bi razjasnila okolnosti uklanjanja materijala i utvrdila sadašnju lokaciju”, stoji u dokumentu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve