Dva spoljna člana su napuštila Odbor za Nobelovu nagradu za književnost, nakon što su kritikovali Švedsku akademiju.

Foto: AFP/Jonathan Nackstrand, Ilustracija

Švedska akademija, utemeljena 1786. godine, bila je primorana uvesti nekoliko novih mjera nakon što je seksualni skandal u koji je bio upleten suprug bivše članice eskalirao u ozbiljan sukob, zbog čega je na kraju odgođena i dodjela nagrada za 2018. godinu, navela je Anadolija.

Spoljni članovi su dodati kako bi pomogli Nobelovom odboru u odabiru kandidata za nagrade Akademije.

Kristofer Leandoer je poručio da odlazi jer nema “ni strpljenja, ni vremena” da čeka da Odbor završi svoje reforme.

“Akademija i ja imamo različite stavove o vremenu. Jedna godina u mom životu je preduga, a u životu Akademije prekratka”, napisao je Leandoer u tekstu za švedski list Svenska Dagbladet.

Leandoer je naveo da njegova odluka nije povezana s odlukom o dodjeli nagrade za 2019. godinu kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, zbog čega su Akademiji upućene oštre kritike u Švedskoj i svijetu.

Handke je oštro kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova i zbog prisustva sahrani bivšem predsjedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

Akademija je potvrdila da su Leandoer i Sundstrom napuštili Nobelov odbor, koji je do danas imao četiri člana Švedske akademije i pet spoljnih članova.

“Zahvalni smo na značajnom trudu koji su uložili tokom godine i sada razmatramo kako će biti organizovan rad Nobelove komisije za Nobelovu nagradu za književnost 2020. godine”, naveo je Mats Malm, stalni sekretar Švedske akademije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve