Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Dramatično povećanje broja pogubljenja u Iranu

Iz međunarodne organizacije Human Rights Watch (HRW) su kazali da su iranske vlasti od kraja aprila pogubile najmanje 60 osoba, uključujući iransko-švedskog državljanina, pod optužbom za terorizam

Dramatično povećanje broja pogubljenja u Iranu predstavlja ozbiljno kršenje prava na život, saopštila je međunarodna organizacija Human Rights Watch (HRW) i pozvala međunarodnu zajednicu da osudi taj trend.

Iz HRV su kazali da su iranske vlasti od kraja aprila pogubile najmanje 60 osoba, uključujući iransko-švedskog državljanina, pod optužbom za terorizam.

“Međunarodna zajednica trebalo bi nedvosmisleno da osudi ovaj zastrašujući trend i pritisne iranske zvaničnike da zaustave pogubljenja”, rekla je Tara Sepehri Far iz HRW-a.

Ona je navela da Iran koristi egzekucije protiv vlastitog naroda, koji zahtijeva fundamentalne promjene, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Posljednja vijest o pogubljenju koju su prenijeli iranski državni mediji 6. maja je da je Iran pogubio švedsko-iranskog disidenta koji je nestao na aerodromu u Turskoj prije dvije godine, prije nego što se pojavio u pritvoru u Iranu optužen za terorizam.

Broj pogubljenja u Iranu porastao je 75 odsto u 2022. godini u odnosu na prethodnu, a 582 pogubljenja izvršena su vješanjem, javile su prošlog mjeseca dvije organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Broj od 582 pogubljenja najviši je u Iranu od 2015. godine.

U 2021. godini u toj zemlji su pogubljenje 333 osobe, prema podacima nevladine organizaciji Iranska ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj i organizaciji Zajedno protiv smrtne kazne sa sjedištem u Parizu.

Od septembra prošle godine u Iranu se u kontinuitetu održavaju masovne demonstracije zbog smrti mlade Mahse Amini u pritvoru, koja je uhapšena zbog nepoštovanja vrlo strogog kodeksa oblačenja za žene u zemlji.

Iranske vlasti su nasilno suzbijale proteste, a četiri vješanja su direktno vezana za njih, što je izazvalo osude u inostranstvu.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
12.05.2023-17:07 17:07

Ruski prijatelji Iranci…Nekad mocna Persija i kraljevina za primjer u vrijeme Saha Reze Pahlavija a danas sirotinja zeljna hljeba i slobode… A tek Putlerova Rusija..U vrijeme SSSRa druga svjetska sila..A danas samo kineska kolonija..Saka jada, cija vojska nema ne samo municije vec ni gaca ni carapa…Sva Ruska tehnologija [nuklearna sila] nije u stanju da stafcigerom prisarafi malo eksploziva na civilne dronove sa Alibabe..Vec i tu skalameriju kupuju od Irana kao njihov kamikaza dron Shahid [Shehid-zrtva rata…] Prigozin kuka kako se sva Ruska vojska razbjezala iz Bakhmuta…[Artemovska kako su ga prekrstili Rusi] a da je ostao samo on i njegovi robijasi… Pročitaj više »