Veliki požar izbio je u srednjovekovnoj katedrali Notr Dam u centru Pariza, a od vatre se srušio i jedan toranj na objektu.

Vatrogasci su zatvorili područje oko jedne od najposjećenijih znamenitosti grada – Bogorodičine crkve, prenio je Rojters. Live stream možete pratiti na našem portalu.

 

Francuski “Mond” navodi da je požar izbio na tavanu, ali da sada obuhvata veliku površninu krova.

Usljed jačine plamenova pao je i vrh tornja istorijskog zdanja, a kako je scena koju brojni korisnici društvenih mreža opisuju kao “stravičnu” i “nevjerovatno tužnu” .

Vatrogasna služba brzo se odazvala po pozivu, postavljeni su bezbednosni parametri, a za medije je kratko prokomentarisano samo da je u toku akcija gašenja.

Portparol zdanja je predočio da je vatra prvi put primjećena oko 18.50 časova i da je objekat veoma brzo evakuisan nakon toga.

Iako uzrok naizgled masivnog požara još nije jasan, pojedini zvaničnici su sugerisali da bi mogao da bude povezan sa radovima koji su bili u toku u zdanju, javlja “BI-BI-SI”.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron odložio je planirano obraćanje naciji “zbog strašnog požara u Notr-Damu”, prenosi “Skaj Njuz”.

foto Twiter

Gradonačelnik Pariza, An Hidalg, nazvala je požar “užasnim” i apelovala ljudima koji se nalaze u blizini katedrale da poštuju sigurnosne parametre koje su uspostavile spasilačke ekipe.

foto Twiter
foto Twiter
foto Twiter

Katedrala Nort Dam, čija je izgradnja počela 1163. godine, je najposjećenija znamenitost u Francuskoj koju u prosjeku dnevno posjeti oko 30.000 ljudi, a britanski “Dejli mejl” procjenjuje da oko 12 miliona osoba odluči da posjeti objekat svake godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve