Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Dogovorena proizvodnja 60 miliona doza Sputnjika u Kini

Fond u saopštenju navodi da će tom količinom moći potpuno da se vakciniše ''više od 30 miliona ljudi'' i da komercijalna proizvodnja vakcine treba da počne u maju ove godine

Kineska farmaceutska kompanija Šendžen Janksing Gin-tek će proizvesti oko 60 miliona ruskih antikovid vakcina Sputnjik V, saopštio je Ruski vrhovni fond koji je finansirao razvoj te vakcine.

Fond u saopštenju navodi da će tom količinom moći potpuno da se vakciniše „više od 30 miliona ljudi“ i da komercijalna proizvodnja vakcine treba da počne u maju ove godine.

Generalni direktor Fonda Kirili Dmitrijev rekao je da će ta saradnja omogućiti da se povećaju kapaciteti za proizvodnju pošto se povećava tražnja ruske vakcine u svijetu.

Prema ruskom fondu, vakcina Sputnjik V do sada je odobrena u 57 zemalja, što obuhvata 1,5 miljardi ljudi, ali još nije odobrena u Kini.

Portparol Fonda rekao je za Frans pres da je ovo drugi sporazum o proizvodnji Sputnjika V sa Pekingom. Prvi potpisan sa kineskom firmom Tibet Rodiola bio je zaključen novembra prošle godine.

Zbog nemogućnosti da proizvede dovoljne količine svoje vakcine i u želji da prioritet da ruskom stanovništvu Moskva je do sada isporučila inostranstvu manje količine Sputnjika V. Te isporuke su međutim praćene velikim publicitetom, prenosi agencija Frans pres.

Rusija se trudi da proširi broj mjesta za proizvodnju vakcine i zaključuje brojne sporazume sa stranim firmama.

Samo u Indiji su posljednjih nedjelja potpisani sporazumi sa više farmaceutskih grupa o proizvodnji oko 700 miliona doza vakcine.

Zapad optužuje Kinu i Rusiju da koriste svoje vakcine kao sredstvo geopolitičkog uticaja, ali obje zemlje to odbacuju, navodi Frans pres.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve