Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

DFC: Osam procenata građana percipira Kinu kao najveću prijetnju

Objavljena detaljna analiza

Digitalno forenzički centar (DFC) upozorio je da, iako Zapadni Balkan nije trenutno prioritetan za Kinu, može biti važno područje za projekciju njene moći i mjesto sučeljavanja Kine i Zapada.

U velikoj DFC analizi, ističe se da Crnu Goru Crnu Goru, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, karakterišu hronično slabe državne institucije koje su često politizovane i personalizovane, uz deficit vladavine prava.

– Ekspanzivni pristup Kine u regionu, pa i u Crnoj Gori, usredsređuje se na razvoj relacija na različitim nivoima. To podrazumjeva oblasti infrastrukture, kulture, medija i političkih partija, s ciljem promovisanja kineskih narativa i interesa. Agenda Pekinga u vezi sa razvojem velikih infrastrukturnih projekata i davanjem kredita Crnoj Gori postavlja veoma ozbiljno pitanje o dugoročnim posljedicama upliva kineskog novca. Ipak, kinesko prisustvo u Crnoj Gori, za razliku od ruskog, nije motivisano političkim aspiracijama, bar ne u smislu direktnog miješanja u unutrašnje stvari ili spoljnopolitičku orijentaciju zemlje. Kina u Crnoj Gori još uvijek nije najveći investitor kao što je u okruženju, ali je zato zajmodavac i izvođač radova koji značajno učestvuje u spoljnotrgovinskom bilansu. Kao i u regionu, kineski projekti u Crnoj Gori su netransparentni, a nerijetko su imali i štetne posljedice po životnu sredinu. To se posebno odnosi na novoizgrađeni autoput u Crnoj Gori. Takođe, podaci o pojedinačnim kineskim ulaganjima u izvještaju Centralne banke Crne Gore vode se pod oznakom C za povjerljivost. Na taj način se tajnim označavaju podaci o vrsti ulaganja, pojedinačnim poslovima, kompanijama, bankama ili transakcijama – napominje se u analizi.

Kako se navodi, u crnogorskoj javnosti Kina se uglavnom doživljava kao moćna, ali dobronamjerna svjetska sila.

– Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da svega 8% građana Kinu smatra najvećom političkom prijetnjom, dok najveći broj građana 26% smatra da je Amerika najveća politička prijetnja. Takav stav građana nije neobičan imajući u vidu način izvještavanja medija o Kini, ali i odnos političkih elita u zemlji prema Kini Demokratska partija socijalista je od sticanja nezavisnosti Crne Gore održavala redovne kontakte sa kineskim zvaničnicima kroz razne multilateralne i bilateralne sastanke. Predsjednik države Milo Đukanović i drugi visoki zvaničnici DPS u pozitivnom smislu komentarišu odnose dvije zemlje, ali i ulogu Kine na međunarodnoj sceni – napominje se u analizi.

Ističe se da je novi momenat spoljno-političko pozicioniranje Demokratskog Fronta prema NR Kini. Iako je DF-ova politička retorika zasnovana na strogom anti-komunizmu, ta politička struktura percipira Kinu kao državu koja bi se suprotstavila zapadnim zemljama, a prvenstveno NATO savezu na globalnoj sceni. DF je u antizapadno intoniranoj čestitki povodom 20. Kongresa Komunističke partije Kine istakao njenu ulogu i humanistički pristup u vojnom konfliktu Rusije i Ukrajine.

Njihov stav o Kini ne iznenađuje s obzirom da Demokratski front u velikoj mjeri usklađuje svoje političke prioritete sa zvaničnim Beogradom, napominju iz DFC.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
24.03.2023-13:13 13:13

Da nije bilo Kine, ne bi imali 1km autoputa ! Nemojte koristiti proizvode Made in China. :)

Merlin
24.03.2023-13:18 13:18

Kakvo ispiranje mozga, gluposti i propaganda..Kao da su građani glupi i slepi da ne vide ko šta radi i ko je kakav. :)