Desna opozicija Nova Demokratija (ND) osvojila je u nedjelju gradonačelnička mjesta u Atini i u Solunu te gotovo sve grčke pokrajine, potvrdivši nadmoćnu pobjedu nad ljevicom premijera Aleksisa Ciprasa na evropskim izborima.

Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Premda na birališta nije izašlo 60 posto birača, ocjenjuju analitičari, dobar rezultat koji su ostvarili kandidati koje podupire ND daju jasnu prednost velikoj konzervativnoj formaciji pet sedmica do prijevremenih parlamentarnih izbora 7. jula.

U Atini je Kostas Bakojanis (41), bivši guverner pokrajine u središtu zemlje, osvojio 65 posto glasova, pokazuju rezultati nakon prebrojavanja 99 posto biračkih mjesta.

Kostas Bakojanis, pripadnik trećeg naraštaja grčke političke porodice s desnice, sin je Dore Bakojanis, prve žene koja je 2003. izabrana za gradonačelnicu Atine.

Poraz ljevice

On je i unuk bivšeg premijera Konstatina Micotakisa (1990. – 1993., desnica) i nećak sadašnjeg predsjednika Nove demokratije Kiriakosa Micotakisa, glavnog suparnika Aleksisa Ciprasa na skorašnjim parlamentarnim izborima.

Kostas Bakojanis je pred mnoštvom u svom glavnom stožeru u središtu Atine obećao da će “raditi 24 sata na dan za sve Atinjane”.

ND je na evropskim izborima prije nedjelju dana pretekao premijerovu stranku Sirizu za 9,3 postotnih bodova, što je bila “neočekivana” pobjeda, rekao je Cipras koji je odmah najavio parlamentarne izbore, tri mjeseca prije planiranog roka.

Poraz ljevice na evropskim i na lokalnim izborima događa se nakon četvorogodišnjeg mandata Aleksisa Ciprasa i izlaska zemlje iz programa finansijske pomoći u avgustu prošle godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve