Hakeri povezani sa neo-nacistima ukrali su skoro 25.000 imejl lozinki zaposlenih u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, institutu u Vuhanu i Gejts fondaciji i iskorostili ih za “kampanju uznemiravanja”, dijeleći teorije zavjere o korona virusu, piše Vašington post.

Stručnjaci za bezbjednost otkrili su da su i-mejl adrese ukrali krajnje desni ekstremisti i postavili ih na svoje forume, a potom su ti podaci završili i na pojedinim nalozima na Telegramu i Tviteru.

Curenje podataka otkrila je obavještajna grupa SITE, koja prati onlajn aktivnost ekstremnih aktivista.

Eksperti te organizacije ocijenili su da je to bio pokušaj krajnje desnice da “pandemiju kovida-19 iskoriste kao oružje”.

Kako se navodi, hakeri i neonacističke grupe prikupili su informacije sa jedinim ciljem da podijele teorije zavjere, uključujući onu o povezanosti virusa HIV sa korona virusom.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije za Dejli mejl su potvrdili da su i-mejl adrese na spoljnim sistemima i aplikacijama hakovane i objavljene, ali su dodali da su lozinke kompromitovanih naloga sada promijenjene.

Portparol SZO rekao je tom listu da od 6.835 objavljenih adresa 2.712 pripada toj organizaciji, kao i da je njih 457 aktivno.

Manji broj ukradenih naloga povezan je sa Gejts fondacijom, privatnom filantropskom grupom, čiji je koosnivač Bil Gejts prošle nedjelje najavio ulaganje još 150 miliona dolara za borbu protiv pandemije.

Izvršni direktor SITE Rita Kac kaže da su neo-nacisti i bijeli suprematisti informacije podijelili “agresivno” na brojnim platformama, koristeći ih za “kampanju uznemiravanja, dijeleći teorije zavjere o pandemiji korona virusa”.

– Objavljivanje ovih naloga samo je još jedan dio višemjesečne inicijative krajnje desnice da upotrebi pandemiju kovida-19 kao oružje – rekla je Kac.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve