Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Desetine svjetskih lidera na skupu protiv antisemitizma u Jerusalimu

Tročasovni dogadjaj u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, nazvan "Sjećanje na holokaust: borba protiv antisemitizma" ima za cilj da pokaže da postoji ujedinjeni front u komemoraciji genocida nad evropskim Jevrejima usred porasta nasilja protiv Jevreja na tom kontinentu i širom svijeta

Desetine svjetskih lidera okupilo se danas u Jerusalimu na najvećoj ikad održanoj komemoraciji holokausta u okviru borbe protiv antisemitizma danas.

Makron i Netanjahu (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, predsjednik Francuske Emanuel Makron, britanski princ Čarls, potpredsjednik SAD Majk Pens i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Njemačke, Italije i Austrije su medju više od 40 zvaničnika koji prisustvuju Petom svjetskom forumu holokausta koji se poklapa sa 75. godišnjicom oslobođenja logora smrti Aušvic.

Tročasovni dogadjaj u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, nazvan “Sjećanje na holokaust: borba protiv antisemitizma” ima za cilj da pokaže da postoji ujedinjeni front u komemoraciji genocida nad evropskim Jevrejima usred porasta nasilja protiv Jevreja na tom kontinentu i širom svijeta.

Međutim, nesporazumi iz Drugog svjetskog rata prožimaju skup i predsjednik Poljske Andžej Duda ga bojkotuje jer nije pozvan da govori, dok je Putinu data ključna uloga u događaju u vrijeme kada vodi kampanju da umanji odgovornost za predratni pakt Sovjetskog Saveza sa nacistima i da odgovornost za početak rata okrene ka Poljskoj.

Uoči skupa predsjednik Izraela Ruven Rivlin apelovao je na svjetske lidere da “ostave istoriju istoričarima”.

“Uloga političkih lidera, svih nas, je da oblikujemo budućnost”, rekao je on.

Ovaj skup je jedan od najvećih u istoriji Izraela i više od 10.000 policajaca je razmješteno u Jerusalimu i na glavnim auto-putevima, a veliki djelovi grada su zatvoreni.

Za premijera Izraela Benjamina Netanjahua to je mogućnost da učvrsti svoj diplomatski status i dobije podsticaj pred treće izbore za manje od godinu dana, zakazane za 2. mart.

On koristi sastanke sa svetskim liderim da istakne oštro protivljenje Iranu, između ostalog.

Izraelski lider podseća da Iran otvoreno objavljuje svaki dan “da želi da zbriše Izrael sa lica zemlje” i da je “lekcija Aušvica, zaustaviti loše stvari dok su male i da Jevreji nikada neće biti bez odbrane suočeni sa onima koji teže da ih unište”.

Za istoričare glavna poruka je obrazovanje usred rastućih znakova o neznanju i indiferentnosti prema holokaustu.

Procjenjuje se da se oko 80 odsto evropskih Jevreja smatra nebezbjednim na tom kontinetu.

Fondacija Svjetskog foruma holokausta osovana je 2005. godine i održala je forume ranije u Aušvicu, u Ukrajini u Babi Jaru i bivšem logoru Terezin.

Ovo je prvi put da se održava u Izraelu.

Zvanična komemoracija povodom 75. godišnjice oslobođenja Aušvica održaće se naredne nedjelje na mjestu gdje se nalazio logor u južnoj Poljskoj.

Istraživači Univerziteta Tel Aviv objavili su prošle godine da su nasilni napadi na Jevreje porasli značajno 2018. i da je najveći broj Jevreja ubijen poslije više decenija.

Zebilježili su 400 slučajeva, a porast je najdramatičniji u Zapadnoj Evropi, u Njemačkoj za oko 70 posto.

Uz oružane i druge napade i vandalizam takodje su primijećene antisemitske poruke na internetu i novinama dok ekstremističke političke partije jačaju u nekoliko zemalja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve