Demokrate u Predstavničkom domu pozvale su bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona da svedoči sljedeće nedjelje u okviru istrage o opozivu Trampa.

Džon Bolton (Foto: Reuters/Peter Nicholl)

Kako prenosi Glas Amerike, nekoliko drugih svjedoka već je svjedočilo da je Bolton bio duboko uznemiren činjenicom da je lični advokat američkog predsjednika Rudi Đulijani iza kulisa radio na tome da pristisne Ukrajinu da istraži demokrate i kandidata za predsjedničku nominaciju 2020. Džoa Bajdena za navodnu korupciju – o čemu se nikad nijesu pojavili dokazi.

Đulijani je navodno vodio, ono što kritilčari nazivaju “spoljnom politikom iz sjenke”, iza leđa Stejt departmenta. Bolton je, prema navodima nekih svjedoka, navodno nazvao Đulijanijeve radnje “narko dilom” i rekao da ne želi da ima išta s tim.

Tramp je otpustio Boltona prošlog mjeseca, pošto su se sukobljavali u vezi sa nekoliko pitanja, uključujući Ukrajinu. Od odlaska iz Bijele kuće Bolton se nije pojavljivao u javnosti , a njegov advokat rekao je da bivši ambasador u UN nije spreman da se “dobrovoljno pojavi pred Kongresom”, što znači da će odbori Predstavničkog doma morati da mu upute obavezujući poziv.

Predstavnički dom pod kontrolom demokrata održava pretrese iza zatvorenih vrata kako bi utvrdio ima li osnova da Tramp bude opozvan, jer je tražio od strane zemlje – Ukrajine, da “iskopa prljavštinu” o njegovom političkom rivalu, u cilju da mu pomogne da osvoji drugi mandat.

Tramp je navodno zadržavao skoro 400 miliona dolara vrijedne preko potrebne vojne pomoći Ukrajini, uslovljavajući predsjednika te zemlje Volodimira Zelenskog da javno obeća da će istražiti Bajdena i demokrate.

Tramp je istragu o opozivu nazvao nelegalnom, jer Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glasao o pokretanju istrage, iako ne postoji zakon koji kaže da Predstavnički dom to mora da uradi, navodi Glas Amerike.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve