Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Deklaracija NATO samita: Rusija isključivo odgovorna za rat, ulazak Ukrajine u NATO nepovratan proces

Ruska invazija na Ukrajinu narušila je mir i stabilnost u evroatlantskoj oblasti i ozbiljno narušila globalnu bezbjednost, ističe se u dokumentu i napominje da ''Rusija ostaje najznačajnija i direktna prijetnja bezbjednosti saveznika''.

Članice Sjevernoatlantske alijanse nazvali su nepovratnim ulazak Ukrajine u NATO i potvrdile podršku Kijevu na putu evroatlantskih integracija, navodi se u deklaraciji samita NATO-a u Vašingtonu, usvojenoj u sredu.

“Dok Ukrajina nastavlja svoje vitalne napore, mi ćemo nastaviti da je podržavamo na njenom nepovratnom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u”, ističe se u dokumentu objavljenom na sajtu NATO-a.

Istovremeno se ukazuje da Ukrajina treba sama da izabere, bez spoljnog miješanja, kako da obezbijedi sopstvenu bezbjednost.

“Budućnost Ukrajine je u NATO-u. Ukrajina postaje sve kompatibilnija i politički integrisana sa Alijansom”, ističe se u deklaraciji.

Zemlje NATO-a pozdravljaju konkretan napredak koji je Ukrajina postigla nakon samita u Vilnjusu u neophodnim demokratskim, ekonomskim i bezbjednosnim reformama.

“Još jednom potvrđujemo da ćemo moći da uputimo poziv Ukrajini za pridruživanje Alijansi kada se zemlje članice dogovore ikada se ispune uslovi”, navodi se u dokumentu.

Ova odluka, kao i sastanak Savjeta Ukrajina-NATO, koji treba da se održi danas, u kombinaciji sa trenutnim naporima članica Alijanse,”je most ka članstvu Ukrajine u NATO.

Kako su navele članice Alijanse, nastaviće da podržavaju napredak Ukrajine u pogledu interoperabilnosti, kao i u uvođenju reformi u sferi demokratije i sektora bezbjednosti.

“Rusija najznačajnija i direktna prijetnja bezbjednosti saveznika”

Ruska invazija na Ukrajinu narušila je mir i stabilnost u evroatlantskoj oblasti i ozbiljno narušila globalnu bezbjednost, ističe se u dokumentu i napominje da “Rusija ostaje najznačajnija i direktna prijetnja bezbjednosti saveznika”.

“Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu solidarnost sa narodom Ukrajine u herojskoj odbrani svoje nacije, svoje zemlje i naših zajedničkih vrijednosti. Jaka, nezavisna i demokratska Ukrajina je od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost evroatlantskog područja. Borba Ukrajine za njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet unutar njenih međunarodno priznatih granica direktno doprinosi evroatlantskoj bezbjednosti. Pozdravljamo najave saveznika da Ukrajini obezbijede kritične dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, kao i druge vojne kapacitete”, stoji u deklaraciji NATO-a.

Potvrđena dugoročna pomoć Ukrajini za obezbjeđivanje vojne opreme

Članice NATO-a potvrdile su obećanje o dugoročnoj pomoći Ukrajini za obezbjeđivanje vojne opreme i izgradnji snaga sposobnih da pobjede rusku agresiju.

Kroz proporcionalne doprinose, saveznici namjeravaju da obezbijede minimalno osnovno finansiranje od 40 milijardi eura u narednoj godini i da obezbijede održiv nivo bezbjednosne pomoći Ukrajini.

Pored vojne podrške obuhvaćene ovim obećanjem, saveznici namjeravaju da nastave da pružaju političku, ekonomsku, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini.

“Terorizam, u svim njegovim oblicima i manifestacijama, je najdirektnija asimetrična prijetnja bezbjednosti naših građana i međunarodnom miru i prosperitetu. Prijetnje sa kojima se suočavamo su globalne i međusobno povezane”, navodi se u deklaraciji.

U dokumentu se pozdravlja odluka generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da imenuje višeg predstavnika NATO-a u Ukrajini.

NATO: Isključiva odgovornost na Rusiji

Takođe se ističe da Rusija snosi isključivu odgovornost za “agresorski rat protiv Ukrajine”, što je očigledno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN.

“Ne može biti nekažnjivosti za ratne zločine i druga kršenja međunarodnog prava. Rusija je odgovorna za smrt hiljada civila i nanijela je veliku štetu civilnoj infrastrukturi. Najoštrije osuđujemo užasne napade Rusije na ukrajinski narod, uključujući napad na bolnice u Kijevu, 8. jula. Rusija mora odmah prekinuti ovaj rat i potpuno i bezuslovno povući sve svoje snage iz Ukrajine u skladu sa rezolucijama Generalne skupštine UN”, upozorava se u deklaraciji NATO.

Članice NATO ističu da nikada neće priznati ruske “nelegalne aneksije ukrajinske teritorije, uključujući Krim”.

“Takođe pozivamo Rusiju da povuče sve svoje snage iz Republike Moldavije i Gruzije, koje su tamo stacionirane bez njihovog pristanka”, stoji u deklaraciji.

Dodaje se da NATO ne traži konfrontaciju i ne predstavlja prijetnju Rusiji i da su članice Alijanse i dalje voljne da održavaju kanale komunikacije sa Moskvom kako bi, kako se navodi, ublažile rizik i spriječile eskalaciju.

Poziv drugim zemljama da ne pružaju podršku Rusiji

NATO poziva sve zemlje da ne pružaju nikakvu pomoć ruskoj agresiji i time produžavaju rat Rusije u Ukrajini.

“Bjelorusija nastavlja da omogućava ovaj rat stavljajući na raspolaganje svoju teritoriju i infrastrukturu. Produbljivanje ruske političke i vojne integracije sa Bjelorusijom, uključujući raspoređivanje naprednih ruskih vojnih sposobnosti i osoblja, ima negativne implikacije po regionalnu stabilnost i odbranu Alijanse”, stoji u deklaraciji.

Napominje se da Sjeverna Koreja (DNRK) i Iran podstiču agresivni rat Rusije protiv Ukrajine pružanjem direktne vojne podrške Rusiji, poput municije i bespilotnih letjelica (UAV), što, kako se ističe, ozbiljno utiče na evroatlantsku bezbjednost.

“Oštro osuđujemo izvoz artiljerijskih granata i balističkih projektila iz DNRK-a, što je u suprotnosti sa brojnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, i sa velikom zabrinutošću primjećujemo produbljivanje veza između DNRK i Rusije. Bilo kakav transfer balističkih projektila i srodne tehnologije od strane Irana Rusiji predstavljao bi značajnu eskalaciju”, navodi se u NATO deklaraciji.

Kina “odlučujući pokretač rata Rusije protiv Ukrajine”

Dodaje se da je i Kina postala odlučujući pokretač rata Rusije protiv Ukrajine kroz veliku podršku ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi.

“Produbljivanje strateškog partnerstva između Rusije i NR Kine i njihovi uzajamno jačajući pokušaji da potkopaju i preoblikuju međunarodni poredak zasnovan na pravilima, razlog su za duboku zabrinutost. Suočeni smo sa hibridnim, sajber, svemirskim i drugim prijetnjama i zlonamernim aktivnostima državnih i nedržavnih aktera”, ističe se u dokumentu.

O borbi protiv terorizma

Borba protiv terorizma ostaje ključna za kolektivnu odbranu NATO.

“Nastavićemo da se suprotstavljamo, odvraćamo, branimo i odgovaramo na prijetnje i izazove koje predstavljaju teroristi i terorističke organizacije na osnovu kombinacije mjera prevencije, zaštite i negiranja uz odlučnost, odlučnost i solidarnost”, ističe se.

Navodi se i da konflikt i nestabilnost u Africi i na Bliskom istoku, kao i destabilizujuća dejstva Irana, direktno utiču na bezbjednost NATO članica i njenih saveznica.

U dekalariciji se ističe da će NATO, povodom 75. godišnjice, preduzeti dalje korake da ojača odvraćanje i odbranu i potvrđuje trajna posvećenost potpunoj implementaciji obećanja o ulaganjima u odbranu od najmanje dva odsto BDP-a godišnje, kako je dogovoreno u Vilnjusu.

“NATO ostaje jedinstven, suštinski i neophodan transatlantski forum za konsultacije, koordinaciju i djelovanje po svim pitanjima koja se odnose na individualnu i kolektivnu bezbjednost”, zaključuje se u deklaraciji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve