Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Danska: Jedna osoba preminula, a druga teško oboljela nakon primanja vakcine AstraZeneke

Obje osobe su članovi kliničkog osoblja i primile su vakcinu AstraZeneku manje od 14 dana prije nego što su se razboljele

Vlasti Danske su danas objavile da je jedna osoba preminula, a druga ozbiljno oboljela od stvaranja krvnih ugrušaka i cerebralne hemoragije nakon primanja AstraZeneka vakcine, izvještava Reuters.

Obje osobe su članovi kliničkog osoblja i primile su vakcinu AstraZeneku manje od 14 dana prije nego što su se razboljele.

Iz Danske agencije za lijekove su potvrdili da su primili dvije prijave o ozbiljnim reakcijama na vakcinu, ali nisu iznijeli detalje.

Danska je 11. marta obustavila upotrebu vakcine kako bi naučnici mogli utvrditi kakva je veza između prethodno prijavljenih slučajeva ugrušaka u mozgu i AstraZeneke.

Neke su zemlje, uključujući Njemačku i Francusku, ove sedmice poništile odluku o obustavi upotrebe vakcine nakon istrage izvještaja o stvaranju ugrušaka koje je provelo nadzorno tijelo Evropske unije, čiji zvaničnici su u četvrtak rekli da su i dalje uvjereni da blagodati vakcine premašuju rizike.

Vlasti Danske, zajedno sa Švedskom i Norveškom, su izjavile da im treba više vremena da odluče hoće li koristiti vakcinu.

“Dajemo prioritet izvještajima o sumnjama na ozbiljne nuspojave poput ovih i temeljito ih ispitujemo kako bismo procijenili postoji li moguća veza sa vakcinom. Trenutno se bavimo istraživanjem ova dva slučaja”, napisala je Tanja Erichsen iz Danske agencije za lijekove na Twitteru.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve