Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Danska i Kanada riješile pola vijeka star spor

Britanski list Herald javlja da su Danska i Kanada postigle sporazum o podjeli tog neplodnog ostrva koji nema mineralne rezerve

Vlasti Danske i Kanade postigle su načelni dogovor da okončaju skoro pola svijeka star spor u vezi sa nenaseljenim arktičkim ostrvom Hans.

Britanski list Herald javlja da su Danska i Kanada postigle sporazum o podjeli tog neplodnog ostrva koji nema mineralne rezerve, prenose Agencije.

Granica će biti povučena preko ostrva Hans površine od 2,6 kvadratna kilometra, a riječ je o ostrvu koje se nalazi na plovnom putu između sjeverozapadne obale poluautonomne danske teritorije Grenlanda i kanadskog otoka Ellesmere.

“To šalje jasan signal da je moguće riješiti granične sporove… na pragmatičan i miran način, gdje sve strane postaju pobjednici”, rekao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod.

Suverenitet nad ostrvom 

Kanada i Danska su se 1973. godine složile da stvore granicu kroz moreuz Nares, na pola puta između Grenlanda i Kanade, ali nijesu se mogle dogovoriti koja će država imati suverenitet nad ostrvom Hans, gotovo 1.100 kilometara južno od Sjevernog pola.

Danski ministar za poslove Grenlanda podigao je dansku zastavu na tom ostrvu 1984. godine te je zakopao flašu danske rakije i ostavio poruku na kojoj je pisalo: “Dobro došli na dansko ostrvo”.

Kanađani su potom postavili svoju zastavu i ostavili flašu kanadskog brendija.

Od tada su se te dvije zemlje u više navrata smjenjivale u podizanju zastava i ostavljanju boca raznih alkoholnih pića na ostrvu koji će uskoro i formalno biti podijeljen. Biće to prva kopnena granica između te dvije zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve