Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Danska će održati referendum za pridruživanje odbrambenoj politici EU

Kao rezultat geopolitičkog preokreta izazvanog invazijom Rusije na Ukrajinu, Danska takođe namjerava da ''što prije postane nezavisna od ruskog gasa'', rekla je premijerka

Suočena sa tenzijama sa Rusijom, danska vlada želi da se pridruži odbrambenoj politici Evropske unije (EU) i u tom cilju će 1. juna organizovati nacionalni referendum, izjavila je večeras premijerka Mete Frederiksen (Mette).

„Nadamo se da će svi Danci podržati“ ukidanje „derogacije“, koja istorijski drži Dansku, inače članicu NATO-a, dalje od politike EU u vojnim pitanjima.

„Istorijska vremena zahtjevaju istorijske odluke“, rekla je premijerka novinarima i dodala da se predviđa povećanje potrošnje za odbranu u narednih nekoliko godina.

Danska vlada je za sada odlučila da izdvoji sedam milijardi kruna (oko 940 miliona eura) u dodatna sredstva za odbranu u naredne dvije godine.

Kao rezultat geopolitičkog preokreta izazvanog invazijom Rusije na Ukrajinu, Danska takođe namjerava da „što prije postane nezavisna od ruskog gasa“, rekla je premijerka.

Predstojeći referendum biće deveto glasanje u Danskoj o evropskim pitanjima od ulaska u EU 1972. godine.

Nakon referendumskog odbijanja Ugovora iz Mastrihta juna 1992. godine, Kopenhagen je dobio derogacije u nekoliko oblasti, prije svega na jedinstvenu valutu, ali i na pravosuđe, policiju i na odbranu.

Dobijene derogacije omogućile su vladi da organizuje novi referendum godinu dana kasnije, na koji su Danci rekli – da. Te derogacije moraju da budu ukinute referendumom.

Danci su u decembru 2015. na referendumu odbili jačanje saradnje sa Evropskom unijom u policijskom i bezbjednosnom smislu, iz straha da će izgubiti suverenitet u pogledu imigracije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve