Sto ljudi – sto ćudi” – ovom izrekom su se, očigledno, vodile zakonodavne vlasti pri donošenju pojedinih propisa pa su, da bi preduprijedile određena nepoželjna ponašanja, u svoje zakonike uvrstile i pravila koja nama danas djeluju veoma neobično.

Žvakanje žvake u Singapuru

Žvakaća guma proizvod je koji bi trebalo izbjegavati dok ste u ovoj zemlji – izuzetak od pravila je nikotinska žvaka. Propis koji zabranjuje žvakanje uveden je sa idejom da se ulice ne prljaju dodatno ovom lepljivom masom. Tamo zaboravite na ovu naviku – ako žvaćete kako biste osvežili dah, bolje privremeno pređite na pepermint bombone.

Nema dizanja stopala sa pedala

Ako vozite bicikl u Meksiku, zabranjeno je tokom vožnje skidati stopalo s pedale. Ovo pravilo uvršteno je u zakonik davne 1892. godine, prenosi „This is Insider“, sa ciljem veće sigurnosti. Nema, međutim, zabrane vožnje „bez ruku“, pa tako sebi možete dati oduška ako volite „ludu vožnju“, a sticaj okolnosti bude takav da se nekim slučajem obrete u Meksiku, a na biciklu.

Ne šetajte goli u Švajcarskoj

Iako je nama teško zamislivo da nagi krenemo u šetnju i nije nam jasno zašto bi ikome tako nešto uopšte palo na pamet, Švajcarci po običaju misle na sve, pa su u zakon uvrstili i pravilo kojim se zabranjuje „gola šetnja“, za slučaj da neko dođe na tu ideju.


Hranjenje golubova u Veneciji

Onome kome padne na pamet da nahrani ove ptičice na Trgu Svetog Marka u Veneciji prijeti kazna od čak 700 dolara, pa bi bilo lijepo da se od ovoga uzdržite, ma koliki da ste ljubitelj životinja. U obrazloženju gradskih vlasti stoji da „golubovi potencijalno mogu ugroziti zdravlje čoveka, kao i da su štetni po spomenike“.

Zviždanje u Kanadi

Grad Petrolija u okrugu Ontario u Kanadi, sa ciljem da očuva mirnu atmosferu, postavio je zabranu pravljenja buke vikanjem, zviždanjem ili glasnim pevanjem u bilo koje doba dana.

Visoke štikle u Grčkoj

Ukoliko ste u poseti istorijskim znamenitostima, preporuka je – nikako na štiklama. Iako nam nije jasno zašto bi iko na visokim potpeticama krenuo u obilazak ruševina, gdje je teren svakako neravan i nezgodan, izgleda da je ovakvih slučajeva bilo, s obzirom na to da su Grci morali da ovakvo pravilo ozvaniče kako bi osigurali svoje znamenitosti od eventualnih oštećenja.

U Njemačkoj ne smijete ostati bez benzina na auto-putu

Dok vozite njemačkim drumovima bilo bi dobro da pored brzinomjera povremeno bacate pogled i na kazaljku koja pokazuje preostalu količinu benzina u rezervoaru.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve