Subota, 2 Decembra, 2023
Rubrika:

Čovjek o kojem bruji svijet: Igračina, kraljev zet, a sada i robijaš (VIDEO)

U Španiji se proteklih dana priča samo o izricanju zatvorske kazne Injakiju Urgandarinu, suprugu sestre španskog kralja.

Kraljevski zet će zbog slučajeva poreske prevare, korupcije, trgovanja uticajem i drugih malverzacija provesti u zatvoru šest godina i tri mjeseca. Osim toga, mora platiti 500.000 eura.

Bivši španski rukometni reprezentativac osuđen je za pronevjeru oko šest milona eura javnih sredstava za sportske događaje od 2004. kroz njegovu neprofitnu organizaciju “Nóos”.

Kriv je i za političku korupciju, jer je koristio titulu vojvode od Palma de Majorke i status supruga španske princeze Kristine de Borbon.

DOMINIRAO S BARSELONOM

Urgandarin je legenda Barselone koja je njemu u čast penzionisala dres s brojem 7. Cijelu je karijeru igrao za “blaugranu”, od 1986. do 2000. i učestvovao u brojnim velikim utakmicama.

Osvojio je deset titula španskog i šest titula evropskog prvaka, a s reprezentacijom je uzimao bronze na Olimpijskim igrama 1996. i 2000.

Pri kraju karijere 1997. Injaki Urdangarin na mala vrata ušao je u kraljevsku familiju, oženivši se kraljevom kćerkom, a odmah nakon penzije 2000. ušao je u Španski olimpijski odbor i primio Kraljevski orden za sportske zasluge.

No desetak godina potom ugled mu je strahovito pao zbog niza afera.

Urgandarin i Kristina (skroz desno) sa ostalim članovima prve španske porodice

IZVLAČIO JAVNI NOVAC ZA PRIVATNE POTREBE

Preko famoznog instituta Nóos, kojim je upravljao, Urgandarin je preusmjeravao javni novac u svoj džep. Koristio je ugled kako bi nagovorio javnu administraciju, uglavnom regionalnu samoupravu, da mu doznači novac koji je zaršavao na offshore-računima u Belizeu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zbog istrage o nečasnim aktivnostima Urgandarinu su zabranili bilo kakve aktivnosti s kraljevskom porodicom.

– Pravda je ista za sve, rekao je 2011. španski kralj Huan Karlos koji je tri godine potom abdicirao nakon gotovo 40 godina vladavine.

Sadašnji španski kralj morao mu je oduzeti titulu vojvode od Palma de Majorke 2015, a tačka na “i” pada nekada velikog rukometaša bila je presuda po kojoj će idućih šest godina i tri mjeseca provesti na robiji. I tako, umjesto da ga pamte kao velikog sportistu, Urdangarina će javnost pamtiti kao prevaranta, a šale i uvrede na njegov račun već su počele.

PRINCEZA SE SPASILA ZATVORA

I dok se španska sportska javnost rado prisjeća njegove velike rukometne karijere i ubojitog udarca, ostatak njegova života svi bi najrađe izbrisali iz sjećanja. Ne samo da je osramotio svoj bivši klub, domovinu i prezime Urdangarin, već i samu kraljevsku porodicu. U spomenutom slučaju osuđena je i princeza Kristina, Injakijeva supruga. No princeza, za razliku od Barsine legende, neće u zatvor, već mora platiti kaznu u iznosu od ‘samo’ 265.000 eura.

Kristina, koja danas živi u Švajcarskoj, “u istoriju je ušla” kao prva članica španske kraljevske porodice koja je završila na sudu.

INJAKI JE DOBRO PROŠAO, U ŠPANIJI NEMA ZAŠTIĆENIH

Iako to sada zvuči čudno, Injaki je još dobro i prošao s obzirom na to da je tužilaštvo tražilo čak 19 godina i šest mjeseci zatvora. Uz Urdangarina osuđen je i njegov poslovni partner Diego Tores koji je dobio osam godina i šest mjeseci zatvora pa tako ispada da je bračni par ipak imao minimalne koristi od svoje povezanosti u kraljevskoj porodici.

Špance je cijeli ovaj slučaj posebno razočarao, ili bolje reći – razbijesnio, no presuda im je ipak vratila vjeru u tamošnje pravosuđe. Zatvorska kazna, tvrde neki, jasno pokazuje da niko nije iznad zakona. Čak ni kraljevska porodica. Vjeruje se kako je cijeli taj slučaj požurio i odlazak kralja Huana Karlosa s trona 2014. te dolazak njegovog sina.

No ova presuda tek je prva u nizu suđenja vrhu finansijskom krizom opelješenog španskog društva. Našlo se tu bankara, političara, a, eto, sada i članova kraljevske familije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve