Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Cipras: Grčka nije više “crna ovca”

Grčki premijer je takođe naglasio da je Grčka trebalo da bude članica Inicijative 16+1 još od 2012, ali da je Kina i ostalih 16 zemalja nijesu prihvatali upravo zbog "sukoba" sa sjevernim susjedom, koji je bio u toj organizaciji, ali pod svojim starim imenom

Grčki premijer Aleksis Cipras kaže da je učlanjenjem Grčke u Inicijativu 16+1 njegova država potvrdila svoju vodeću ulogu na Balkanu i obnovila reputaciju.

Grčki premijer je ocijenio da je njegova zemlja središte povezanosti u regionu i stub stabilnosti, bezbjednosti i saradnje na sjeveroistočnom Mediteranu, posebno nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma.

“Grčka je prije četiri godine bila neuspješna zemlja, ‘crna ovca’ Evrope, bez pristupa velikim izazovima i zbivanjima u regionu i u sukobu sa svojim susjedima”, rekao je Cipras, te je dodao da je Grčka danas zemlja koju svi priznaju, koja je izašla iz velikih ekonomskih teškoća i problema i povratila ugled.

Grčki premijer je takođe naglasio da je Grčka trebalo da bude članica Inicijative 16+1 još od 2012, ali da je Kina i ostalih 16 zemalja nijesu prihvatali upravo zbog “sukoba” sa sjevernim susjedom, koji je bio u toj organizaciji, ali pod svojim starim imenom.

“Grčka očigledno nije mogla da učestvuje”, rekao je Cipras, dodajući da su svi u Grčkoj vjerovali da će grčki stav po pitanju imena sjevernog susjeda svi pratiti, a što je, primijetio je, bilo pogrešno.

Cipras je zaključio da će pristupanje Grčke Inicijativi 16+1, koja će se od sada zvati Inicijativa 17+1, pružiti posebnu dubinu međusobnim odnosima, prije svega u ekonomiji i povezanosti zemalja članica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve