Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

Četiri godine od smrti dječaka koji je rasplakao i postidio svijet

Brod sa 14 sirijskih izbjeglica potonuo je 2. septembra 2015. godine u Sredozemnom moru pri pokušaju da dođe do grčkih ostrva, prenosi Turska-radio televizija

Polaganjem cvijeća na plaži u turskom Bodrumu obilježena je četvrta godišnjica smrti trogodišnjeg dječaka Ajlena Kurdija, čije je beživotno tijelo početkom septembra 2015. godine pronađeno na turskoj obali Sredozemnog mora.

Foto: Arhiva

Brod sa 14 sirijskih izbjeglica potonuo je 2. septembra 2015. godine u Sredozemnom moru pri pokušaju da dođe do grčkih ostrva, prenosi Turska-radio televizija.

Tom prilikom je poginulo pet osoba, među kojima i trogodišnji Ajlen, čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u Bodrumu.

Trogodišnji Ajlen Kurdi udavio se zajedno sa majkom i starijim bratom.

Preživio je Abdulah, otac Ajlena Kurdija, koji je nakon nesreće ispričao da mu je Ajlen ispao iz naručja kada se brod prevrnuo.

Stravične fotografije tog prizora našle su se na naslovnicama svjetskih medija i postale simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu ka Evropi.

Obilježavanju godišnjice Ajlenove smrti, pored brojnih građana, prisustvovali su režiser i producent filma inspirisanim tragičnom sudbinom trogodišnjeg djeteta “Beba Ajlen”, Omera Sarikaya i Bahatina Ozturka.

Sarikaya je podsjetio da je prizor s tijelom Ajlena na plaži rasplakao čitav svijet i dodao da se svaki čovjek zbog tog događaja osjetio djelimično krivim.

“Ovaj dječak je postao svjetski simbol stradanja, ali nažalost od tog dana se ništa značajno nije promijenilo i zbog toga smo svi danas ovdje”, rekao je Sarikua.

Krhka, sićušna figura koja leži na obali mora licem okrenuti ka pijesku, postala je simbol kampanje za skretanje međunarodne pažnje na migracije sa Istoka koja su se nerijetko završavale smrtnim ishodom, piše Dejli sabah.

Njemački brod koji učestvuje u spasavanju migranata nazvan je po Ajlenu Kurdiju.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve