Češko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) upozorilo je, povodom najave predsjednika Češke Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova, da je Češka priznala Kosovo kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države.

Foto: N1

“Vlada Češke priznala je Republiku Kosovo i istovremeno dala saglasnost za uspostavljanje diplomatskih odnosa. Radilo se o priznanju de jure, tj. priznanju države koje je sa stanovišta međunarodnog prava potpuno i konačno. Češka Republika takođe u svojoj praski nikada do sada nije povukla priznanje nijedne države”, saopštilo je na svom sajtu češko MSP.

U saopštenju se podsjeća da je Kosovo priznalo oko 100 zemalja članica Ujedinih nacija, a da je primljeno i u neke međunarodne organizacije kao što su Međunarodni monetarni fond ili Svjetska banka.

“Češka ima nesumnjiv interes da očuva međunarodne sporazume sa Republikom Kosovo, uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obje strane”, stoji u saopštenju.

MSP je istaklo da je Češka potpisala sa Kosovom da, kao država naslednica stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije, a da su se sa kasnijim sporazumima o readmisiji i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem i tadašnji predsjednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve