Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC ) pripremaju i zvanično upozorenje za ljekare o opasnom upalnom sindromu kod djece koji može da bude povezan sa infekcijom koronavirusom, rekao je portparol CDC-a.

Foto: Shutterstock

Sindrom karakterišu uporna temperatura, upala, loša funkcija jednog ili više organa i drugim simptomima sličnim šoku.

Neformalni panel pedijatara u organizaciji Bostonske dječje bolnice nazvao ga je pedijatrijskim inflamatornim sindromom koji je potencijalno povezan sa COVID-19.

Portparol CDC-a rekao je da će agencija upozorenje objaviti na mreži zdravstvenih upozorenja ili HAN, hiljadama lekara i drugih kliničara širom zemlje.

„Daćemo definiciju kako izgledaju slučajevi. Od lekara će se tražiti da prijave slučajeve državnim i lokalnim zdravstvenim odeljenjima kako bismo pokušali da saznamo što više o ovom sindromu “, rekao je portparol.

Država Njujork prijavila je 100 mogućih slučajeva.

“Izgubili smo troje djece, petogodišnjeg dečaka, sedmogodišnjeg dečaka i 18-godišnju devojčicu,” rekao je guverner Njujorka Endrju Kuomo.

Njujork ima 52 slučaja, a dodatnih 10 slučajeva je u toku, rekao je gradonačelnik Bil de Blasio.

Prošle nedjelje je neformalni panel, nazvan Međunarodna saradnja PICU-COVID-19, objavio saglasnu izjavu koja definiše ovo stanje. Džefri Brns iz dječije bolnice u Bostonu koordinira ovom panel diskusiju.

„U nekim slučajevima prisutna su stanja šoka, ali i karakteristike bolesti Kavasaki, dok se u drugim slučajevima javljaju znakovi citokininske oluje. U nekim geografskim područjima došlo je do poremećaja u slučajevima Kavasakijeve bolesti kod djece koja nemaju šok “, rekla je Meri Bet Son, reumatolog iz dječije bolnice u Bostonu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve