Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

CDC: Maske N95 najbolja opcija

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao je savjete o tome na šta kupci moraju da obrate pažnju pri odabiru zaštitnih maski

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je nove informacije za javnost u kojima navodi da neke maske nude viši nivo zaštite od koronavirusa. CDC je izdao i savjete o tome na šta kupci moraju da obrate pažnju pri odabiru zaštitnih maski.

“Nošenje maske je ključan alat za sprječavanje širenja kovida-19 i važno je imati na umu da je bilo kakva maska bolja od nikakve”, rečeno je iz Centra, prenosi CNN.

Nove smjernice preporučuju da građani biraju maske sa najvišom nivoom zaštite koje im dobro pristaju i koje će nositi stalno.

“Neke maske i pružaju viši nivo zaštite od drugih, a neke vrste su neudobne za nošenje duže vremena”, piše u smjernicama.

“Vrlo je važno da vam maska dobro pristaje, da vam je udobna i da pruža dovoljan nivo zaštite”.

Nove smjernice Centar nije objavio od oktobra. Direktorka CDC, dr. Rošele Valenski, izjavila je da Centar planira da izdati nove upute u kojima će navesti opcije i nivoe zaštite koju pružaju različite maske.

“Maske od labavih tkanina pružaju najniži nivo zaštite, a guste tkanine su nešto bolje. Još više zaštite pružaju hirurške maske ili tip KN95, dok su maske N95 najbolja opcija”, kaže CDC.

Smjernice navode i da “kvalitetne zaštitne maske mogu da budu najvažniji nivo zaštite u situacijama povećanog rizika ili za ljude koji su u opasnosti da razviju ozbiljan oblik bolesti”.

Te situacije uključuju:

– Ako se brinete o nekome ko ima kovid;

– Ako ste u javnom prevozu ili avionu, pogotovo na duže vrijeme;

– Ako radite na poslu na kom svakodneno dolazite u kontakt sa puno ljudi, pogotovo kada oni oko vas ne nose uvijek masku;

– Ako niste primili sve vakcine protiv kovida;

– Ako imate oslabljen imunitet ili zdravstvena stanja koja vas čine podložnijima ozbiljnoj bolesti;

– Ako se krećete u gužvama, bilo u zatvorenim ili otvorenim prostorima.

Maske se još ne preporučuju djeci mlađoj od dvije godine, ali Centar “preporučuje konstantno nošenje maske za sve učitelje, osoblje, učenike ili posjetioce vrtića i osnovnih škola, bez obzira na to da li su vakcinisani i epidemiološku situaciju u tom području”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve