Kapetan spasilačkog broda Si voč Karola Rakete uhapšena je danas, pošto je brod poslije 16 dana provedenih na otvorenom moru uplovio u luku na malom mediteranskom ostrvu u Italiji i udario u motorni čamac granične policije.

Foto: Reuters/Guglielmo Mangiapane

Na brodu su se nalazili migranti iz Libije koje je Si voč spasao od libijskih trgovaca ljudima na Mediteranskom moru 12. juna. Rim od tada nije dozvoljavao migrantima da izađu sa broda na obalu ostrva Lampedusa dok se druge zemlje Evropske unije ne dogovore ko će preuzeti migrante. Finska, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Portugal obećale su juče da će to uraditi.

“Si Voč 16 dana nakon spasavanja ulazi u luku. To je dovoljno”, objavila je rano jutros organizacija Si Voč na Tviteru, prije nego što je brod uplovio uprkos negodovanju italijanskog ekstremnodesničarskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija.

Kada su se iskrcali, migranti su zagrlili članove humanitarne organizacije Si Voč, a neki od njih su poljubili zemlju italijanskog ostrva.

Na snimcima koji su objavljeni na Tviteru vidi se da su neki posmatrači na ostrvu aplaudirali kada su se migranti iskrcali, dok je druga grupa upućivala uvrede migrantima govorivši im da se vrate kući. Kapetanu Karoli Rakete, Raket uzvikivali su “lisice, lisice”, aludirajući na to da treba da bude uhapšena.

Proteklih godina Lampedusa je važila za mjesto u kom su stotine hiljada spasenih migranata bili dobrodošli. Iako se broj migranata smanjivao jer je Italija pucala na privatne spasilačke brodove, posebno nakon što su populisti došli na vlast prije godinu dana, mnogi Italijani postali su netrpeljivi prema strancima.

“Tražio sam da se uhapsi odmetnica koja je ugrozila život graničara na motornom čamcu”, rekao je Salvini za italijanski radio RAI. Iz Si voča su branili kapetana Karolu Rakete, rekavši da je pokušala da pomogne ljudima da se iskrcaju na bezbjedno. Međutim tužilac sa Sicilije rekao je da humanitarni razlozi “ne mogu opravdati ugrožavanje sigurnosti onih koji rade na moru”. Ako bude osuđena prijeti joj do 10 godina zatvora. Takođe, može se suočiti sa novčanom kaznom od 50.000 eura u skladu sa nedavno donijetim zakonom koji se bavi privatnim spasilačkim brodovima.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments