Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Britanski premijer: Završilo se ‘zlatno doba’ odnosa s Kinom

U svom prvom velikom vanjskopolitičkom govoru Sunak je rekao da se britanski pristup Kini mora postupno mijenjati i da se Peking ''svjesno takmiči za globalni uticaj koristeći sve poluge državne moći''

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je tzv. “zlatna era” odnosa s Kinom završila, ocijenivši da Kina postaje sve veći izazov za britanske vrijednosti i interese.

U svom prvom velikom vanjskopolitičkom govoru Sunak je rekao da se britanski pristup Kini mora postupno mijenjati i da se Peking “svjesno takmiči za globalni uticaj koristeći sve poluge državne moći”.

“Budimo jasni, tzv ‘zlatna era’ je gotova, zajedno s naivnom idejom da će trgovina dovesti do društvenih i političkih reformi”, rekao je Sunak u londonskoj finansijskoj četvrti, referišući se na opis britansko-kineskih odnosa bivšeg ministra finansija Georgea Osbornea 2015. godine, prenosi Reuters.

Dio Konzervativne stranke bio je kritičan prema Sunaku, smatrajući ga manje oštroumnim prema Kini od njegove prethodnice Liz Tras. Prošle godine, dok je bio ministar finansija, pozvao je na balansiranu strategiju prema Kini kako bi se uravnotežila zabrinutost za ljudska prava i proširenje ekonomskih veza.

‘Izazov britanskim vrijednostima’

Međutim, propao je planirani sastanak između Sunaka i kineskog predsjednika Si Đinpinga na ovomjesečnom samitu G20 na Baliju, a London je prošle sedmice zabranio kineske sigurnosne kamere na “osjetljivim lokacijama” u vladinim zgradama.

“Shvatamo da Kina predstavlja sistemski izazov našim vrijednostima i interestima, izazov koji postaje sve akutniji kako se kreće prema još većem autoritarizmu”, rekao je referišući se na objavu BBC-a o napadu kineske policije na jednog od njihovih novinara.

“Naravno, ne možemo jednostavno ignorisati značaj Kine u svjetskim poslovima – za globalnu ekonomsku stabilnost ili pitanja poput klimatskih promjena. SAD, Kanada, Australija, Japan i mnogi drugi to takođe razumiju”, rekao je Sunak.

Poručio je da Britanija pod njegovim vodstvom neće izabrati “status quo” te će se suprotstaviti međunarodnim konkurentima i to “ne velikom retorikom, već snažnim pragmatizmom”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve