Britanski parlament je podržao u petak u drugom čitanju Sporazum o izlasku zemlje iz EU koji je premijer postigao sa Briselom, što je prvi korak ka okončanju Bregzita 31. januara sljedeće godine.

foto Rojters

Ovaj dokument je podržalo 358 poslanika dok je 234 bilo protiv, što naglašava nedavnu ubjedljivu Džonsonovu pobjedu na parlamentarnim izborima koja mu omogućava laku ratifikaciju razlaza sa EU, kao najveću promjenu u britanskoj politici u više od 40 godina.

Poslije održavanja referenduma 2016. godine, veliku neizvjesnot oko Bregzita zamijenio je čvrst rok krajem januara. Tek nakon toga Džonsonu predstoji nimalo lak zadatak da osigura trgovinski sporazum sa EU do kraja sljedeće godine, što neće biti jednostavan zadatak.

“Ovo je trenutak kada treba da krenemo naprijed i odbacimo etikete ‘napuštanje’ i ‘ostanak’…sada je vrijeme da djelujemo zajedno kao jedna osnažena država, jedno Ujedinjeno kraljevstvo,” kazao je Džonson u parlamentu prije glasanja.

Posljednja faza ratifikacije biće obavljena poslije Božića tako što donji dom treba da usvoji zakonodavstvo, koje onda treba da potvrdi gornji Dom lordova i kraljica.

Komentari

avatar