Mirne demontstracije u Briselu organizovane u okviru protesta “Black lives matter” uperenog protiv rasizma i policijskog nasilja prema Afroamerikancima, koji su okupili oko 10 hiljada ljudi, prerasle su u nasilje.

foto: Beta

U Briselskom naselju Matonge incidenti su se dogodili poslije podne, a na meti demonstranata bile su prodavnice u ulici Chausee d’Ixelles, kao i policijska vozila.

“Demonstranti su gađali policajce djelovima gradskog mobilijara, betonskim pločama i flašama. Zapaljene su korpe za otpatke. Neke prodavnice su pretrpjele značajna oštečenja, policijska intervencija se nastavlja”, kazao je portparol briselske policije Ilse Van de Kere.

Policija je opkolila četvrt Matonge i vodenim topovima rastjerala je okupljene.

Tokom popodneva, oko deset hilajda građana okupilo se ispred palate prave u Briselu. Okupljanje je bilo mirno do pred kraj kada su izbili sukobi imedju stotinjak demonstranata i snaga reda.

“Smrt Džordža Flojda vidno probudila mnoge. Velikom broju ljudi je dosta policijskog nasilja koje sistematski pogađa ljude drugačije boje kože”, kazala je Anž Kaze, portparolka organizacije Belgian Network for black lives, koja je pozvala na organizaciju protesta.

Protesti su održani i u drugim belgijskim gradovima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve