Brazil: Bivši predsjednik priveden, osumnjičen za korupciju

Bivši predsjednik Brazila Mišel Temer priveden je u sklopu istrage protiv korupcije

Bivši predsjednik Brazila Mišel Temer priveden je u sklopu istrage protiv korupcije, saopštio je tužilaštvo.

“Priveden je u Sao Paulu”, navelo je tužilaštvo i dodalo da je osumnjičen da je bio na čelu “kriminalne organizacije” koja je pregovarala o podmićivanju u vezi sa ugovorom o izgradnji nuklearne elektrane Angra 3.

Temer, koji je napustio vlast krajem 2018. poslije dvije i po godine predsjedničkog mandata, trebalo bi uskoro da bude prebačen u Rio de Žaneiro.

Osumnjičen je za nekoliko korupcionaških afera.

On je naslijedio predsjednicu Dilmu Rusef koja je opozvana krajem avgusta 2016. zbog malverzacija i namještanja javnih računa i državnog budžeta.

Temer je 1. januara predao vlast novom predsjedniku Žairu Bolsonaru, poslije rekordne nepopularnosti zbog raznih skandala vezanih za korupciju.

On je između ostalog optužen da je primio oko 150.000 dolara mita od kompanije za proizvodnju mesa JSB koja je umiješana u skandal o korupciji koja je pogodila Brazil.

Više desetina direktora i političara uhapšeno je ili ispitano zbog navodnog naplaćivanja ugovora s državnom naftnom kompanijom Petrobras po većim cijenama i korišćenja dijela novca za mito i izborne kampanje.

Komentari

avatar