Britanski premijer Boris Džonson izvinio se zato što nije ostvario izlazak zemlje iz EU 31. oktobra kao što je obećao i branio svoj sporazum o tome postignut sa Evropskom unijom.

Boris Džonson

Na pitanje novinara Skaj njuza da li bi se izvinio članovima svoje Konzervativne stranke koji su ga doveli na vlast zato što nije održao riječ, Džonson je odgovorio “svakako”.

Džonson je stigao na vlast u julu obećavajući da će biti sproveden Bregzit 31. jula šta god da košta, i rekao da bi radije umro u jarku nego tražio novo odlaganje Bregzta. Ali, morao je da traži odlaganje do 31. januara, pošto njegov dogovor o razlazu postignut sa Briselom nije dobio odobrenje Parlamenta.

Džonson je zbog toga u intervjuu izrazio “duboko žaljenje”.

Britanski premijer je takođe kritikovao američkog predsjednika Donalda Trampa, svog prijatelja i saveznika, koji je u četvrtak ocijenio da dogovor postignut sa EU ne dozvoljava da se sklapaju trgovinski sporazumi sa Velikom Britanijom.

“Ne želim da ocrnim predsjednika, ali s tim u vezi on očigledno griješi. Ko god pogleda naš sporazum može da vidi da je izvanredan”, rekao je Džonson.

On je rekao da to odlaganje nije toliko bolno zbog obećanja ili njegovog ega, već zbog neizvjesnosti šta to donosi za cijelu zemlju.

“Firme ne mogu da prave predviđanja, porodice ne mogu da planiraju, ljudi ne znaju kada će Bregzit da se dogodi”, rekao je Džonson.

Objasnio je da strahuje da će biti još odlaganja ukoliko glavna opoziciona Laburistička stranka dođe na vlast posle prijevremenih izbora 12. decembra. On je ocijenio “ludim” predlog te partije da se ponovo pregovara o izlaznom dogovoru sa EU i da se podnese Britancima na glasanje.

Džonson je takođe izjavio da ne vidi nikakav razlog da se produži prelazni period posle Bregzita dalje od predviđenog datuma, odnosno decembra 2020. godine, ocijenivši da bi trgovinski pregovori trebalo da budu izuzetno jednostavni.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve