Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas svom irskom kolegi Leu Varadkaru da će Velika Britanija 31. oktobra izaći iz Evropske unije “bez obzira na sve”.

Boris Džonson (Foto: WPA Pool/Getty Images)

Sa druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o Brexitu ne može ponovo da se otvara i da treba identifikovati “zadovoljavajuće” alternativne dogovore, prenosi Rojters.

Džonson je u telefonskom razgovoru rekao Varadkaru i da bi pitanje takozvanog irskog “bekstopa” po kojem neće biti “tvrde” granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, moralo da bude isključeno iz svakog dogovora o izlasku.

U saopštenju iz Dauning strita, kaže se da je Džonson jasno rekao da će vlada pristupiti svim pregovorima odlučno i energično i u prijateljskom duhu i da je njegova želja da napusti EU sa dogovorom, ali da on mora da podrazumijeva ukidanje “bekstopa”.

Sa druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o Brexitu ne može ponovo da se pregovara i da treba identifikovati “zadovoljavajuće” alternativne dogovore koji bi mogli da zamene “bekstop” u budućnosti, saopšteno je iz službe irske vlade.

Navodi se i da je Varadkar pozvao Džonsona u Dablin da razgovaraju o Brexitu i bilateralnim pitanjima uključujcuhi Sjevernu Irsku.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve