Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Borelj: Ubrzati proširenje, predlugo se odlaže

''Ne zaboravimo da Evropa nije kompletna dok (zemlje Zapadnog Balkana) ne postanu članice''

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da Evropa nije kompletna dok Zapadni Balkan ne postane njen dio, te da je potrebno ubrzati proces proširenja koji se predugo odlaže.

“Ranije proširenje je bilo uspješna priča. Dalje proširenje takođe će biti uspješna priča. Problem je jer se odlaže predugo. Sada moramo da ga ubrzamo. Ne zaboravimo da Evropa nije kompletna dok (zemlje Zapadnog Balkana) ne postanu članice”, rekao je on u obraćanju na Evropa forumu nakon što je primio nagradu Alojz Mok.

Nagradu mu je na forumu uručio ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

Borel je istakao da je ključna riječ prvog talasa proširenja EU bila je tržište, danas je ključna riječ bezbjednost.

“Suočavamo se sa važnim prijetnjama, živimo u opasnom landscapes. Ali budite oprezni, nacionalna rješenja i izgradnja zidova neće biti rješenje za Evropljane”, rekao je on.

Dodao je da se demokratija ne širi već se vraćaju autoritarni režimi, slobode su ugroženje, a sve se pretvara u oružije – energija, hrana, tehnologija, migracije.

“I u okviru Evrope vidimo povratak autoritarnih ideja, koje su nam u prošlosti načinile mnogo zla. Mislim da se Evropa okreće od Evrope otvorene za svijet i željne da pronalazi zajednička rješenja ka Evropi ratova i nacionalnih rješenja”, upozorio je i dodao da je potrebno graditi mostove jer svijetu treba Evropa koja predstavlja slobodu, prosperitet i društvenu koheziju.

Šalenberg je rekao da je Zapadni Balkan “kulturno, psihološki i emocionalno” neposredni komšija Evropske unije.

“Nema sumnje, i vjerujem da smo u tome saglasni, da je Zapadni Balkan već dio evropske porodice, pripada joj. Uvijek sam strog prema onima koji tvrde da je taj region dvorište EU, to je potpuno pogrešno. Nijesmo kompletni dok oni nijesu dio naše porodice i moramo da ubrzamo ovaj proces”, rekao je ministar.

Evropa forum održava se u Vahau u Austriji i traje do sjutra.

Tokom foruma, visoki predstavnik EU će prisustvovati radnim sastancima i diskusijama sa Šalenbergom, ministrima spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana, predstavnicima tink tenkova i organizacija civilnog društva.

Takođe će se bilateralno sastati sa predstavnicima Zapadnog Balkana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve