Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Borelj traži od Južne Koreje da dostavi municiju Ukrajini

Sastanak na marginama Dijaloga Šangri-La, najvišeg bezbjednosnog samita u Aziji, održan je usred pritiska Sjedinjenih Država i članica NATO-a da Južna Koreja obezbijedi oružje i municiju Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je da se u subotu sastao s ministrom odbrane Južne Koreje kako bi razgovarao o potrebama Ukrajine za municijom.

Sastanak na marginama Dijaloga Šangri-La, najvišeg bezbjednosnog samita u Aziji, održan je usred pritiska Sjedinjenih Država i članica NATO-a da Južna Koreja obezbijedi oružje i municiju Ukrajini.

„Dobar sastanak sa korejskim ministrom odbrane Li Jong-supom na #SLD23. Zajednička uzbuna zbog kontinuiranih provokacija DNRK i diskusije o potrebama Ukrajine za municijom“, naveo je Borelj u tvitu.

Američki saveznik i glavni proizvođač artiljerijske municije, Južna Koreja je do sada isključivala slanje smrtonosne sile u Ukrajinu, navodeći poslovne veze sa Rusijom i uticaj Moskve na Sjevernu Koreju, uprkos rastućem pritisku Vašingtona i Evrope da isporuči oružje.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol, u intervjuu za Rojters u aprilu, nagovijestio je izglede za promjenu stava, rekavši da će Seulu možda biti teško da se drži samo pružanja humanitarne i finansijske podrške ako se Ukrajina suoči sa napadom velikih razmjera na civile ili „situaciju koju međunarodna zajednica ne može tolerisati”.

Stotine hiljada južnokorejskih artiljerijskih metaka na putu je ka Ukrajini preko Sjedinjenih Država, nakon prvobitnog otpora Seula naoružavanju Ukrajine, objavio je prošlog mjeseca Volstrit žurnal, prenosi N1.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve